Hlavní obsah

Požár na Maui už má 110 obětí. Proč před ohněm nevarovaly sirény?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Město Lahaina po ničivém požáru.

Reklama

Úřady ve čtvrtek ohlásily nález čtyř dalších těl, celkový počet obětí ničivého požáru se tak vyšplhal na 110. Havajští představitelé teď hájí své rozhodnutí nezapnout varovné sirény.

Článek

Proč se při vypuknutí požáru na havajském Maui nerozhoukaly sirény? Nemají sloužit právě k těmto účelům? A nepomohlo by varování zachránit více životů? Právě takovým otázkám teď čelí šéf krizového řízení na Maui, Herman Andaya, který 8. srpna vydal rozkaz výstražné sirény nezapnout.

Za svým rozhodnutím si ale muž i přesto stojí. „Na Havaji se sirény používají k varování lidí před tsunami,“ vysvětlil agentuře Reuters s tím, že jejich použití v případě požáru by mohlo lidi navést přímo do smrtícího žáru.

Požár se totiž šířil po úpatí sopky, svažující se do turistického letoviska Lahaina. „Veřejnost je vycvičena k tomu, aby v případě, že zazní siréna, zamířila na vyvýšená místa,“ doplnil Andaya. „Kdybychom tu noc spustili sirénu, obáváme se, že lidé by se vydali na úbočí hory. Tím by šli přímo do plamenů,“ řekl.

Na Maui proto namísto toho spoléhali na dva odlišné výstražné systémy: jeden, který rozesílal textové zprávy na telefony a druhý, který vysílal nouzové zprávy v televizi a v rádiu. Sirény jsou navíc podle Andayi umístěné primárně na nábřeží: pro lidi, kteří žijí na výše položených místech, by tak byly k ničemu.

Rozhodnutí nespustit sirény pak hájil i havajský guvernér Josh Green. Ten státní zástupkyni sice nařídil, aby povolala externí vyšetřovatele a odborníky pro přezkum nouzové reakce, ve středu ale objasnil, že v žádném případě nejde o vyšetřování trestného činu. „To nejdůležitější, co teď musíme udělat, je naučit se, jak být příště ve větším bezpečí,“ sdělil.

Požáry na Havaji

Lesní požáry pustoší Maui. Seznam Zprávy z pohromy zveřejnily fotografie a videa.

Ničivý požár na havajském ostrově Maui si vyžádal už 110 obětí, úřady ve čtvrtek ohlásily nález dalších čtyř těl. Záchranáři se speciálně vycvičenými psy zatím prohledali 38 procent spáleného území, informuje ČTK.

Mezitím hasiči dál bojují s plameny. Zatímco požár u historického města Lahaina na západním pobřeží je pod kontrolou z 85 procent, požár u města Kula ve střední části ostrova zatím jen z 75 procent, i dál tam hoří v těžko přístupných oblastech.

Reklama

Doporučované