Hlavní obsah

Video: Požár hnaný hurikánem ničí Havaj. Shořelo celé město

Bez komentáře: Záběry požárů na havajském ostrově Maui.Video: AP

 

Reklama

Lesní požáry pustoší Maui. K pohromě na druhém největším ostrově souostroví Havaj přispěl i silný vítr způsobený hurikánem Dora. Zemřelo nejméně 36 lidí.

Článek

Plameny se přes havajský ostrov Maui valí už dva dny. Požáry se ještě nepodařilo dostat pod kontrolu a v menším měřítku se začaly šířit i na sousedním ostrově Havaj, který je v souostroví zároveň největší.

Nejhůř požáry udeřily na město Lahaina, ležící na západě ostrova Maui, kde se podle amerických médií oheň šířil tak rychle, že před ním lidé utíkali do oceánu. Potvrdila to i pobřežní stráž, když informovala o záchraně nejméně tuctu lidí z vody.

Tamní nemocnice se ve středu podle BBC zaplnila lidmi s popáleninami a dýchacími problémy způsobenými vdechováním kouře. Okres Maui ve středu pozdě večer místního času (čtvrtek dopoledne SELČ) potvrdil 36 obětí, což z požárů dělá jednu z nejhorších přírodních katastrof v historii Havaje, píše server Hawaii News Now. Ještě několik hodin předtím úřady hlásily šest mrtvých.

„Shořelo téměř úplně do základů,“ řekl o městě Lahaina americký senátor z Havaje Brian Schatz. Totální destrukci ostatně dosvědčují i videa a satelitní snímky.

Záběry přímo z města v době hoření ukazují, proč byly plameny tak rychlé a nebezpečné. Rozháněl je silný vítr, který podle meteorologů dosahoval rychlosti asi 100 kilometrů v hodině.

K ostrovům je podle Národní meteorologické služby přivál hurikán Dora, který souostroví míjel ve vzdálenosti stovek kilometrů. Vítr zároveň znemožňoval vzlet hasicích vrtulníků a zhoršoval i průjezdnost silnic kvůli popadaným stromům.

Město Lahaina bylo domovem asi 12 tisíc lidí. Všechny známé oběti podle Hawaii News Now pocházejí právě odtud. Přístup do města je ale stále velmi omezený. Pobřežní stráž požádala majitele lodí a člunů, aby byli dále u pobřeží Lahainy na pozoru pro případ, že by se tam objevil někdo, kdo potřebuje pomoc.

Kvůli požárům se musely evakuovat tisíce lidí. Někteří přespávají v nouzových přístřešcích, další v autech na parkovištích.

Reklama

Doporučované