Hlavní obsah

Prigožinův tryskáč přistál v Minsku. Bělorusové zločince nechtějí

Foto: Telegram @Prigozhin_hat

Vůdce vagnerovců Jevgenij Prigožin se nyní nachází v Bělorusku.

Reklama

Pobyt šéfa vagnerovců může Bělorusku přivodit nové západní sankce a prohloubit izolaci Lukašenkova režimu, uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy běloruský analytik Aliaksandr Klaskouski.

Článek

Soukromý tryskáč Embraer Legacy 600 patřící zakladateli Vagnerovské skupiny Jevgeniji Prigožinovi přistál v 7:40 ráno na vojenské letecké základně nedaleko běloruského Minsku. V úterý odpoledne Prigožinův příjezd potvrdil i běloruský diktátor Alexander Lukašenko.

Potvrdil se tak scénář dohody, kterou po sobotním puči oznámil Kreml. Prigožin měl podle něj najít azyl v Bělorusku, ruské úřady pak proti němu zastavují trestní stíhání. Dohoda mezi Kremlem a Prigožinem, kterou zprostředkoval Lukašenko, ale nebere ohled na názory běžných Bělorusů, těch se nikdo neptal.

„Lidé v naší zemi jsou proti přijetí válečného zločince Prigožina v Bělorusku. Jeho přítomnost jen vyvolá další hrozby. Nezastaví ale náš boj za svobodu a demokracii,“ vzkázala z exilu běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Může způsobit chaos

Stejný názor vyslovila na twitteru i novinářka Hanna Liubaková, která píše, že mluvila s řadou Bělorusů včetně těch, kteří nejsou proti Lukašenkovi. I oni ale Prigožina nijak nevítají - myslí si, že je to válečný zločinec, který může v jejich zemi způsobit jen chaos.

Putinův konec se blíží

Co si o puči Jevgenije Prigožina myslí významný český diplomat.

Otázkou je, jak se k přítomnosti Prigožina - a nejspíš i řady jeho spolubojovníků z řad vagnerovců - postaví běloruští partyzáni, kteří se na začátku války snažili zkomplikovat přesuny ruských vojáků sídlících v Bělorusku na ukrajinskou frontu.

Aliaksandr Klaskouski, běloruský politický analytik projektu Pozirk, si myslí, že jejich akce proti vagnerovcům jsou velice nepravděpodobné. „Lukašenko, pokračující v nejtvrdších represích po pokojném povstání v roce 2020, spoutal protestní část společnosti strachem. Dnes nejsou možná ani masové pouliční demonstrace, ani široký partyzánský nebo podzemní odboj. K tomu musíte být kamikadze,“ napsal Seznam Zprávám.

Analytik ale zároveň upozorňuje na velkou nespokojenost Bělorusů s režimem i s Lukašenkovými hrátkami s Moskvou. Pokud by například v Rusku propukly velké nepokoje, může rychle nastat i krize v sousedním Bělorusku. „Na takovou příležitost se připravují i zahraniční struktury odpůrců Lukašenka včetně pluku běloruských dobrovolníků pojmenovaného po Kastu Kalinouskim, který bojuje na straně Kyjeva,“ dodává Klaskouski.

Čerstvě z Běloruska

Běloruský diktátor Alexandr Lukašenko je jediným ze zapojených aktérů, který ze vzpoury vagnerovců viditelně něco získal. Z dlouhodobého hlediska nicméně ani pro něj nemusí dění posledních dní znamenat nic dobrého.

Co se týče podílu Lukašenka na dohodě a možného zvýšení jeho vlivu, zůstává analytik klidný. Propaganda vykresluje Lukašenka jako mírotvůrce, ve skutečnosti ho však prý jen Kreml využil k zastavení vzpoury.

„Lukašenko vyhrál v oblasti PR, jeho závislost na Kremlu ale nevymizela. Putin je pomstychtivý a po nějaké době si může vynahradit tento okamžik ponížení a ukázat, kdo je pánem a kdo vazalem,“ myslí si.

Přílet Prigožina a dalších vagnerovců se může podle Klaskouskiho v jeho zemi projevit dvěma způsoby. Na jedné straně může přivodit nové sankce západních zemí, prohloubit izolaci Lukašenkova režimu a vést ke konfliktům mezi vagnerovci a domácím obyvatelstvem. „Na druhou stranu tento příběh ukazuje, že Putinův systém je prohnilý a může se rozpadnout. A to dává naději na změny v Bělorusku, protože Lukašenko je silný jen tak dlouho, dokud je silný jeho spoleh na Kreml,“ uzavírá Klaskouski.

Reklama

Doporučované