Hlavní obsah

„Připravme se na vše.“ Ruský Bělgorod je nervózní, že válka přijde i tam

Foto: Profimedia.cz

Bělgorod je cílem ukrajinských uprchlíků, kteří si za svůj cíl zvolili nebo byli nuceni zvolit Rusko. Tamější obyvatelé mají zároveň obavy, že by válka mohla překročit hranice.

Reklama

Nejprve byli v šoku, pak se v nich vzedmulo vlastenecké cítění. Ve válce podporovali svou zemi a nosili proválečné symboly. Teď už lidé z ruského Bělgorodu chápou, že se boje nevyvíjí dobře. A mají strach, že válka přijde i k nim.

Článek

Pochází z ukrajinského Charkova, restauraci si ale otevřel v ruském Bělgorodu, jen asi čtyřicet kilometrů od rusko-ukrajinských hranic. Restauratér Oleg teď nosí tričko s nápisem „Narodil jsem se v Charkově,“ a doufá, že se rusko-ukrajinský konflikt nerozšíří i do Ruska.

„Nečekáme, že to sem přijde, ale musíme být připraveni,“ uvádí Oleg pro britský deník The Guardian. Koupil si proto překližkové desky; pro případ, že by potřeboval zakrýt okna své restaurace před bombardováním. A také ono tričko, které odkazuje na jeho neruský původ.

V Bělgorodu je teď totiž napětí a válka cítit víc než v jakémkoli jiném ruském městě. Několikrát za den se spustí protivzdušná obrana. Na hranicích proti sobě na dohled stojí ruští a ukrajinští vojáci. A přímo v ulicích města se potulují ti, kteří jsou na ústupu před ukrajinskou protiofenzívou.

„Každý den přicházejí desítky vojáků. Jsou zasmušilí, nakupují teplé oblečení, základní potraviny nebo kuchyňské náčiní,“ popisuje pro The Guardian trhovkyně Marina. Prodává hlavně pomůcky k maskování a nechápe, proč už vojáci potřebné věci nemají. Podle ní by je měla dodávat armáda.

Přibližně pětaosmdesát procent nově příchozích z Ukrajiny chce navíc zůstat poblíž hranic: a v Bělgorodu se tak usazují. „Město přetéká,“ stěžuje si dobrovolnice Julija Němčinovová, která pomáhá těm, kteří do Bělgorodu nedávno dorazili. „V jednom bytě tady žily téměř dvě desítky lidí,“ dodává a odhaduje, že celkem by ve městě mohlo být v nouzi až 6 tisíc lidí.

Podívejte se, odkud už Ukrajinci vyhnali okupanty

Ukrajinské síly v nedávné době zaznamenaly úspěchy v Charkovské i Chersonské oblasti. Mapy přehledně zobrazují, z kterých území už Ukrajinci vyhnali okupanty.

Bělgorodští ví, že se ruská fronta v Charkově zhroutila a že se pro ně konflikt nevyvíjí dobře. „Došlo k určitým chybným kalkulacím, ať už byly taktické, nebo strategické. Je jasné, že si Rusko myslelo, že Ukrajinu obsadilo navždy,“ říká konkurzní právník Andrej Borzikh, který ruské armádě přispíval na vybavení.

A ačkoli Ukrajina nedala najevo, že by měla v plánu překročit hranici či aspirovat na víc než jen získat nazpět území okupovaná Ruskem, v Bělgorodu současná situace budí obavy.

Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov proto už minulé pondělí znovu vydal příkaz, který místním úřadům ukládá zkontrolovat protiletecké kryty. Školy poblíž hranic Rusové dočasně uzavřeli, šíří se videa, na kterých dobrovolníci kácí stromy; a ze dřeva pak staví opevnění v zalesněných oblastech jižně od města.

I ti, kteří podporují názory ruského prezidenta Vladimira Putina, tak už teď připouštějí, že ruská invaze na Ukrajinu ztrácí jejich podporu. Ukrajinci, kteří se postavili na stranu Kremlu, pak dodávají, že nechápou, proč nebyli varováni před protiofenzívou či z jakého důvodu se jim nedostalo větší vládní pomoci poté, co se stáhli zpět do Ruska.

Reklama

Doporučované