Hlavní obsah

Procento nejbohatších produkuje víc emisí než 66 % nejchudších

Procento nejbohatších produkuje víc emisí než 66 % nejchudších. Na snímku je soukromý výlet do kosmu firmy Blue Origin, Oxfam píše o „extravagantní uhlíkové stopě“.Video: Lukáš Marek, Jan Marek

 

Reklama

Jedno procento nejbohatších lidí na světě je zodpovědné za víc emisí uhlíku než nejchudších 66 % populace planety (pět miliard lidí), stojí v nové zprávě o klimatické nerovnosti od britské humanitární organizace Oxfam.

Článek

Pouhých 77 milionů nejbohatších lidí zodpovídalo za 16 % veškerých globálních emisí oxidu uhličitého v roce 2019. Vyplývá to z vůbec největší studie zaměřené na klimatickou nerovnost, která kdy byla zhotovena. Dokument o 136 stránkách zveřejnila organizace Oxfam v pondělí, jako první o něm informoval list The Guardian.

Dohromady bylo podle Oxfamu jedno procento nejbohatších lidí v roce 2019 zodpovědné za vznik 5,9 miliardy tun oxidu uhličitého, což je zhruba o miliardu tun víc, než ve stejný rok vyprodukovaly celé Spojené státy s více než 330 miliony obyvatel.

Zpráva také uvádí, že člověku z dolních 99 % by trvalo asi 1500 let, aby vyprodukoval stejně emisí jako nejbohatší jediné procento.

Část rozdílů se podle The Guardian dá vysvětlit nerovností rozdělení bohatství napříč národy. Bohaté země zejména z globálního severu zodpovídají za 40 % světových emisí oxidu uhličitého, zatímco příspěvek chudších zemí zejména z globálního jihu je pouhých 0,4 %. Například celá Afrika, která je domovem šestiny světové populace, je zodpovědná jen za čtyři procenta emisí.

Velkou roli nicméně podle Oxfamu hraje i nerovnost v rámci jednotlivých zemí.

Součástí „extravagantní uhlíkové stopy“ jednoho procenta nejbohatších jsou kromě podílů ve znečišťujících firmách i soukromé tryskáče, jachty, sídla, lety do vesmíru a například i bunkry postavené pro případ apokalypsy.

Oxfam podle deníku The Guardian ve zprávě volá po zdanění majetku superbohatých lidí a fosilních paliv, z nichž by se financoval přechod na obnovitelné zdroje.

Reklama

Doporučované