Hlavní obsah

Prohra neviděná 200 let a nový zakázaný večírek. Johnson má další potíže

Foto: Profimedia.cz

Jak dlouho ještě bude domovem Borise Johnsona Downing Street 10? Nespokojenost s premiérem v Konzervativní straně roste.

Reklama

„Má dva strajky. Ještě jeden a je ze hry,“ řekl o premiéru Johnsonovi jeden z konzervativních poslanců. Strana britského premiéra utrpěla historickou volební porážku a přibývá také skandálů s porušováním pandemických opatření.

Článek

Možná osudný večírek pro britského premiéra. Společná investigace deníků The Guardian a The Independent odhalila další porušení protiepidemických opatření ze strany Borise Johnsona a jeho spolupracovníků. Předseda vlády se podle novinářů účastnil večírku ve svém sídle na Downing Street 10 během květnového lockdownu.

Johnson měl strávit přibližně patnáct minut se svými zaměstnanci ve svém sídle v pátek 15. května 2020. Jednomu ze svých poradců prý premiér řekl, že si zaslouží drink za „odražení“ koronavirové nákazy.

Podle zdrojů obou deníků se akce zúčastnilo asi dvacet zaměstnanců premiérova úřadu, na setkání se pilo víno i tvrdý alkohol, účastníci konzumovali pizzu. Akce údajně probíhala uvnitř premiérova sídla i v přilehlé zahradě. Někteří zaměstnanci zůstali na večírku až do pozdních večerních hodin, uvedly zdroje.

Celá akce přitom měla proběhnout bezprostředně po tiskové konferenci ministra zdravotnictví a v době, kdy se venku mohly scházet pouze dvě osoby, které nejsou členy jedné domácnosti, a to pouze s dvoumetrovým rozestupem.

Ještě dříve ten večer tehdejší ministr zdravotnictví Matt Hancock naléhal na Brity, aby „zůstali doma, jak jen to bude možné“ a žádal je, aby „dodržovali pravidla, dávali pozor na svou rodinu a zbytečně neriskovali“.

Akce se podle deníků účastnil i samotný Hancock. Jeho mluvčí ale uvedené informace označil za nepravdivé. „Po tiskové konferenci, která skončila přibližně v 17:53, Matt vyslechnul svůj vlastní tým a pak šel do zahrady Downing Street 10 vyslechnout si názory premiéra. Z Downing Street odešel v 18:32 a vrátil se na ministerstvo zdravotnictví,“ uvedl mluvčí.

„V letních měsících zaměstnanci Downing Street pravidelně využívají zahradu k některým schůzkám. Dne 15. května 2020 měl předseda vlády po celé odpoledne řadu schůzek, mimo jiné krátké setkání s tehdejším ministrem zdravotnictví a jeho týmem po tiskové konferenci. Premiér odešel do své rezidence krátce po 19:00. Malý počet zaměstnanců, kteří museli být v práci, zůstal po část odpoledne a večera v zahradě,“ sdělila Guardianu premiérova kancelář.

Odhalených večírků přibývá

Není to první případ, kdy Johnson nebo někdo z jeho okolí porušil pravidla nastavená jeho vládou. Už podle dřívějších odhalení britského tisku v premiérově sídle proběhl 18. prosince loňského vánoční večírek, opět v době přísných opatření.

Úřad předsedy vlády i samotný Johnson konání akce popřeli, stanice ITV News ale zveřejnila video z tiskové konference, na kterém členové týmu Borise Johnsona vtipkují o zmíněné vánoční oslavě. V souvislosti s těmito událostmi minulý týden odstoupila z funkce mluvčí premiérova kabinetu Allegra Strattonová.

Ještě tři dny před vánočním večírkem se pak na Downing Street 10 konal vánoční kvíz. Deník Sunday Mirror zveřejnil fotografie, na kterých je premiéra možné vidět na fotografii monitoru, jak ve společnosti dalších dvou osob předčítá kvízové otázky. Jenže v té době byl Londýn v druhém nejpřísnějším stupni britského epidemického systému, kdy bylo ve vnitřních prostorech zakázáno stýkání osob z více domácností.

Další podobná akce se měla odehrát ještě loni v listopadu, kdy se Johnson údajně zúčastnil rozlučky se svou asistentkou Cleo Watsonovou, opět by tím porušil platná vládní opatření.

Londýnská policie uvedla, že také vyšetřuje dvě osoby v souvislosti s vánočním večírkem v sídle Konzervativní strany, který měl proběhnout 14. prosince 2020. Na shromáždění byly asi dvě desítky lidí včetně kandidáta strany na starostu Londýna Shauna Baileyho a manažera jeho kampaně Bena Malleta, informuje deník The Guardian.

Poslední kauzy značně pošramotily důvěryhodnost Johnsonovy vlády, která čelí prudkému nárůstu počtu nových případů nákazy způsobeného variantou omikron. I kvůli tomu se kabinet rozhodl pro zpřísnění stávajících opatření.

Právě tady ale současný premiér narazil u svých spolustraníků. Až šest desítek poslanců vládní Konzervativní strany se totiž Johnsonovi postavilo a premiér se tak musel spolehnout na pomoc opozičních labouristů.

Až díky hlasům opozice sněmovna odsouhlasila zpřísnění pravidel pro nošení roušek, povinné očkování zdravotníků či nutnost prokázat se certifikátem o očkování, dokladem o prodělaném covidu-19 nebo negativním testem na koronavirus při vstupu na velké společenské akce či do některých podniků, jako jsou noční kluby. Opatření se týkají pouze Anglie, ostatní části Spojeného království si o restrikcích rozhodují samy.

Nespokojenost Johnsonových spolustraníků tak nadále sílí. Kromě přešlapů v oblasti dodržování protiepidemických opatření mu vyčítají také drahou rekonstrukci bytu nebo chaos okolo stahování britských občanů z Afghánistánu.

Prohra v dvousetleté baště

Poslední a nejtvrdší rána pro premiéra pak přišla zcela nečekaně. Konzervativci totiž prohráli v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny v anglickém North Shropshiru, tedy obvodu, ve kterém vítězili předchozích téměř 200 let, píše BBC.

Voliči si nového zástupce v parlamentu vybírali poté, co konzervativní poslanec za tento obvod odstoupil kvůli porušení pravidel lobbingu. Uspěla nakonec kandidátka za liberální demokraty Helen Morganová, která získala téměř osmnáct tisíc hlasů. Jejího konzervativního rivala Neila Shastri-Hursta pak podpořilo jen něco málo přes dvanáct tisíc voličů.

„Dnes večer lid North Shropshire promluvil jménem britského lidu,“ cituje stanice Sky News Morganovou. „Řekl jasně a hlasitě: ‚Borisi Johnsone, večírek skončil‘. Naše země volá po vůdčích schopnostech. Pane Johnsone, vy nejste žádný lídr,“ dodala vítězka voleb.

„Je to letos už druhé ohromující vítězství liberálních demokratů v doplňovacích volbách, obě v dříve bezpečně konzervativních obvodech,“ cituje deník The Times předsedu liberálních demokratů sira Eda Daveyho. „Miliony lidí už mají plné zuby Borise Johnsona a jeho neschopnosti řídit zemi během pandemie a včera v noci za ně promluvili voliči v North Shropshire,“ prohlásil Davey.

Toryové označili neúspěch v North Shropshire za drtivou porážku. „Konzervativní strana má pověst té strany, která nebere zajatce. Pokud selže premiér, odejde premiér,“ řekl v pořadu BBC Today konzervativní poslanec Roger Gale. „Toto je třeba vnímat jako referendum o premiérovi. Už má dva strajky. Jeden ze začátku tohoto týdne při hlasování ve sněmovně, tohle je druhý. Ještě jeden a je venku ze hry,“ dodal Gale sportovním příměrem.

Johnson během páteční návštěvy očkovacího centra řekl, že pro Konzervativní stranu to byla „noc plná zklamání“. „Naprosto chápu frustraci lidí, vnímám, co říkají voliči,“ cituje Johnsona BBC. „Se vší pokorou musím ten verdikt přijmout,“ dodal premiér. Johnson také řekl, že za volební neúspěch je odpovědný on sám.

Na otázky novinářů, zda by měl rezignovat, pokud by to pomohlo Konzervativní straně, premiér reagoval, že se soustředí především na to, aby dokončil svou práci. Tou je podle Johnsona zejména urychlení vládní očkovací kampaně. „Myslím, že právě na to by lidé chtěli, abych se teď soustředil,“ řekl Johnson.

Reklama

Doporučované