Hlavní obsah

Video: Němečtí farmáři zablokovali na trajektu ministra pro klima

Bez komentáře: Zemědělci blokující trajekt s německým vicekancléřem Robertem Habeckem.Video: X.com

 

Reklama

aktualizováno •

Němečtí zemědělci už delší dobu protestují proti plánovaným škrtům v dotacích prosazovaným spolkovou vládou. Proti naštvaným demonstrantům v přístavu na severu Německa policie použila i pepřový sprej.

Článek

Skupina až 300 naštvaných farmářů ve čtvrtek večer zablokovala trajekt, kterým se vracel z dovolené vicekancléř a ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck. Zeleného politika, jeho manželku a další cestující tak asi na dvě hodiny uvěznili na palubě lodi v přístavu Schlüttsiel na severu Německa, informuje německá stanice Deutsche Welle (DW).

„Asi 25–30 lidí z řad protestujících se pokusilo dostat na palubu trajektu, ale příslušníci na místě je zadrželi, částečně s pomocí pepřového spreje,“ oznámila v prohlášení německá policie. Podle ní nebyl prostor, aby si vicekancléř na místě mohl s nespokojenými zemědělci promluvit.

Habeck se kvůli blokádě musel vrátit na ostrov Hallig Hooge u západního pobřeží spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko a na pevninu se vydat jiným trajektem. To se mu povedlo v průběhu noci, aniž by mu to překazily další incidenty, uvedla policie.

Foto: Profimedia.cz

Německý vicekancléř a ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck.

Němečtí farmáři protestují proti škrtům v dotacích na naftu, které plánuje spolková vláda. Na pondělí kvůli tomu chystají také generální stávku, přestože kabinet už původní plány zmírnil.

„Protesty jsou pro Německo cenným přínosem. Nátlak a násilí tento přínos ničí,“ prohlásil po incidentu podle DW Habeck. Taktiku farmářů ze severu Německa odsoudili i další politici napříč spektrem, ale také Svaz německých zemědělců (DBV).

Robert Habeck je ze své pozice jednou z hlavních tváří prosazovaných úspor i německé klimatické politiky.

Reklama

Doporučované