Hlavní obsah

Protestující polští zemědělci na hranicích vysypali ukrajinské obilí

Foto: AlyoshinE, Shutterstock.com

Ruská agrese zkomplikovala vývoz ukrajinského obilí po moři. Ilustrační fotografie.

Reklama

Polští zemědělci, kteří protestují na hranicích s Ukrajinou, vysypali na silnici obilí ze tří ukrajinských kamionů. Polská policie zahájila vyšetřování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

K incidentu, kdy protestující polští zemědělci zastavili několik ukrajinských nákladních aut a vysypali z nich na vozovku obilí, došlo v neděli kolem 11:30 u hraničního přechodu Dorohusk. Podle Evy Czyžové, zástupkyně velitelství městské policie, vjely tři kamiony řízené Ukrajinci po hraniční kontrole do Polska. Dál je ale nepustili polští zemědělci. Informovala o tom ukrajinská média. „V jednu chvíli otevřeli návěsy, čímž způsobili, že se část obilí vysypala na silnici. Řidiči se otočili zpět směrem k Ukrajině,“ řekla Czyžová a dodala, že poté už k ničemu zásadnímu nedošlo.

Polská policie v současné době vyšetřuje všechny podrobnosti a zajišťuje důkazy. Materiály budou zaslány prokuratuře k právnímu a trestněprávnímu zkoumání. „Provádíme vyšetřování, zjišťujeme osobní údaje zúčastněných osob a vyslýcháme svědky,“ uvedla policejní mluvčí.

Ukrajinský velvyslanec ve Varšavě Vasyl Zvaryč ostře kritizoval jednání demonstrantů a podle webu Ukrinform označil jejich jednání za nepřijatelné. Farmáři podle něj vysypali obilí ze zaplombovaných kamionů, které měly projet Polskem do Litvy. Zvaryč zdůraznil, že tyto metody nelze v civilizované společnosti tolerovat.

Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková poznamenala, že vidět ukrajinské zrní vysypané na silnici je bolestné, ale dodala, že Ukrajinci to zvládnou a budou nadále produkovat kvalitní obilí.

Polští dopravci a zemědělci začali protestovat na hranicích s Ukrajinou už v listopadu loňského roku, od kdy požadují zrušení „bezcelního režimu“ mezi EU a Ukrajinou. V polovině ledna 2024 podepsala polská vláda s dopravci dohodu o odblokování hranic. V rámci dohody se strany dohodly na pozastavení protestů u vjezdů na tři hraniční přechody do 1. března. Evropská komise však 31. ledna doporučila prodloužit zrušení dovozních cel na zemědělské zboží z Ukrajiny i na rok 2024. Polští zemědělci prohlásili, že kroky EU nepodporují, a 9. února protesty na hranicích s Ukrajinou obnovili.

Reklama

Doporučované