Hlavní obsah

Ukrajina chystá protiúder. Rusům podle generála „dochází pára“

Foto: Profimedia.cz

V Bachmutu se aktuálně odehrávají ty nejtvrdší boje.

Reklama

Ruské jednotky na válečné frontě u Bachmutu polevují, uvádí ISW i ukrajinský generální štáb. Ukrajinská strana má v blízké době v plánu situace využít, jak řekl vysoce postavený vojenský představitel.

Článek

„Ukrajinské jednotky ‚velmi brzy‘ zahájí dlouho očekávanou protiofenzivu,“ uvedl ve čtvrtek generálplukovník Oleksandr Syrskyj, velitel ukrajinských pozemních sil.

Podle generála ruská žoldnéřská Vagnerova skupina, které dlouho vedla boje o Bachmut, „zásadně ztrácí sílu a dochází jí pára“. Syrskyj to napsal na sociální síti Telegram. Jeho hodnocení situace v podstatě odpovídá názorům analytiků (psali jsme například zde).

„Velmi brzy využijeme této příležitosti, stejně jako jsme to udělali v minulosti u Kyjeva, Charkova, Balaklije a Kupjansku,“ prohlásil Syrskyj. Odkazoval tak na předchozí úspěšné ofenzivy ukrajinské armády, při kterých se podařilo osvobodit části okupovaného území.

Vyjádření generála Syrského je podle agentury Reuters zatím nejsilnějším náznakem toho, že je Kyjev blízko změně taktiky. V zimních měsících čelily ukrajinské jednotky intenzivním ruským útokům.

U Bachmutu vagnerovci dosáhli určitých úspěchů, momentálně už pravděpodobně ovládají část města, a předtím v lednu dobyli nedaleký Soledar. Podle Syrského se žoldnéři oblast snaží získat „za každou cenu, navzdory ztrátám na živé síle i vybavení“.

Faktory nasvědčující chystané ofenzivě

Že se blíží další ukrajinský protiútok, tuší i Rusové. Na frontě budují zákopy a nervózní je i vůdce vagnerovců. Rychlý průlom se ale čekat nedá a navzdory přesvědčení expertů, že „něco“ přijde, některé faktory svědčí o opaku.

Syrskyj ve zprávách na Telegramu také vzdal hold ukrajinským vojákům, kteří město brání už čtyři měsíce. „Pod nepřetržitou palbou nepřátelského dělostřelectva a letadel prokazují naši vojáci na frontě nadlidskou odolnost, odvahu a statečnost,“ uvedl.

Tempo operací ruských vojáků kolem Bachmutu zpomaluje i podle aktuální zprávy amerického think-tanku Institut pro studium války (ISW). Děje se tak navzdory skutečnosti, že se ruské jednotky údajně snaží zahájit protiofenzivu v jiných směrech.

ISW dále uvádí, že ruské jednotky částečně postoupily v jižní části Bachmutu, a naopak ukrajinským jednotkám se v úterý a ve středu podařilo provést protiútoky na jihozápadním a severozápadním okraji města.

Ve středu pak o klesajícím potenciálu ruských sil v oblasti Bachmutu informoval i ukrajinský generální štáb. Kyjev také již dříve zveřejnil zprávu o menším počtu bojových střetů v samotném městě v posledních dnech.

Ruští vojáci naopak zvyšují tempo útočných operací v okolí Avdijivky nedaleko Doněcka s cílem místo obklíčit. Podle ISW se to může dít na úkor probíhajících operací v okolí Bachmutu a zastavené ofenzivy v okolí Vuhledaru.

Reklama

Doporučované