Hlavní obsah

„Provokují nás.“ Lukašenko obvinil Ukrajinu ze střelby na Bělorusko

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Reklama

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko řekl, že Ukrajina před několika dny vyslala střely na běloruské území. Tvrzení nepodložil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda se zatím k obvinění nevyjádřila.

Článek

Bělorusko tento týden sestřelilo rakety, které na jeho území vyslala Ukrajina. Uvedl to v sobotu běloruský vůdce Alexandr Lukašenko, podle kterého se střely mířící na vojenská zařízení podařilo zastavit. S odkazem na běloruská média o tom informovala agentura Reuters a podotkla, že Lukašenko svá tvrzení nepodpořil žádnými důkazy. Ukrajinská armáda záležitost zatím nekomentovala.

Ukrajina nyní čelí útokům ruské armády, která do sousední země podnikla 24. února invazi. Bělorusko se války přímo neúčastní, poskytlo ale ruským silám k útoku na Ukrajinu své území.

„Provokují nás. Musím vám oznámit, že před zhruba třemi dny, možná o něco více, byl z území Ukrajiny proveden pokus o útok na vojenská zařízení na území Běloruska,“ citovala Lukašenka státní agentura BelTA. Vůdce také uvedl, že všechny střely vyslané ukrajinskými ozbrojenými silami zachytil systém protiletadlové obrany.

Lukašenko se podle agentury BelTA zároveň zapřísahal, že na Ukrajině nebojuje ani jediný běloruský voják, a zopakoval tvrzení, že Minsk nemá v úmyslu zapojit se do bojů. Následně ale varoval možné nepřátele před útokem na Bělorusko.

„Budeme bojovat jen v jednom případě – pokud vstoupíte na naše území, pokud zabijete naše lidi, pak odpovíme,“ řekl Lukašenko, jehož režim je podle AFP vojensky a ekonomicky závislý na Rusku. Ruský prezident Vladimir Putin minulý týden oznámil, že Moskva Minsku „v následujících měsících“ poskytne raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice.

V posledních týdnech se opět vyrojily spekulace, že by se Bělorusko mohlo přímo zapojit do války na Ukrajině. Starosta západoukrajinského Lvova Andrij Sadovyj podle agentury APA řekl, že se Ukrajina na „eskalaci“ připravuje. Panují mimo jiné obavy, že by se Bělorusové mohli pokusit přerušit zásobovací trasy mezi západní Ukrajinou a Polskem.

Reklama

Doporučované