Hlavní obsah

Průlom u rakoviny děložního čípku, na který se nebude čekat. Léky už jsou schválené

Foto: Wikimedia commons 4.0

Víc než 95 % případů rakoviny děložního čípku vznikne v důsledku sexuálně přenosné infekce lidským papilomavirem (HPV).

Reklama

Vědci oznámili výsledky klinické studie, která by mohla přinést revoluční změny v léčbě rakoviny děložního čípku - studii označili za nejvýznamnější pokrok v léčbě tohoto onemocnění za posledních dvacet let.

Článek

Výzkum, který financovala britská organizace Cancer Research UK a který byl představen na lékařské konferenci ESMO, ukazuje potenciál inovativního přístupu využívajícího stávající relativně levné léky ve spojení s konvenční radioterapií.

Výsledky výzkumu vzbudily v lékařské obci optimismus, neboť odhalily výrazné (35%) snížení rizika úmrtí žen na rakovinu děložního čípku nebo návratu onemocnění.

V rámci studie se 250 žen s rakovinou děložního čípku podrobilo nové léčbě - intenzivní šestitýdenní chemoterapii podávané formou dvou léků - carboplatin a paclitaxel. Poté následovala „obvyklá“ léčba, známá jako chemoradioterapie. Dalších 250 žen - kontrolní skupina - podstupovalo pouze obvyklou chemoradioterapii.

Po pěti letech se vědci vrátili s výsledky: 80 % z těch, které podstoupily novou léčbu, bylo naživu a u 73 % z nich se rakovina nevrátila ani nerozšířila. Pro srovnání, ve skupině s „obvyklou“ léčbou bylo 72 % pacientek naživu a rakovina se nevrátila nebo nerozšířila u 64 % z nich.

„Jedná se o největší zlepšení výsledků u tohoto onemocnění za posledních 20 let. Důležité je, že pokud jsou pacienti naživu a v pořádku, aniž by se rakovina po pěti letech vrátila, pak je velmi pravděpodobné, že jsou vyléčeni. To je na tom to velmi vzrušující,“ řekla v pořadu BBC Today Mary McCormacková, jedna z autorek studie.

Mohlo by vás zajímat

Při útoku Hamásu zemřelo šest Britů, dalších deset se pohřešuje. V pondělí odpoledne to řekl britský premiér Rishi Sunak. Ten zároveň kritizoval nárůst antisemitských činů, k němuž v Londýně v poslední době došlo.

„Při léčbě rakoviny záleží na načasování. Stále více důkazů ukazuje, že další kola chemoterapie před dalšími léčebnými postupy, jako je chirurgický zákrok a radioterapie, mají u několika dalších druhů rakoviny význam. Nejenže chemoterapie může snížit pravděpodobnost, že se rakovina vrátí, ale lze ji také rychle podat pomocí léků, které jsou již dostupné po celém světě,“ uvedl Iain Foulkes z britské organizace Cancer Research UK.

„Jsme nadšeni ze zlepšení, která by tato studie mohla přinést do léčby rakoviny děložního čípku, a doufáme, že krátké cykly indukční chemoterapie budou rychle zavedeny na klinikách,“ dodal.

Vzhledem k tomu, že oba léky používané jako chemoterapie jsou levné, dostupné a již schválené pro použití u pacientů, mohly by se podle odborníků poměrně rychle stát novým standardem péče.

„Rakovina děložního čípku je onemocnění, které často postihuje ženy po třicítce nebo mladší. U pacientek s lokálně pokročilým onemocněním je poměrně vysoká pravděpodobnost recidivy - proto výsledky studie znamenají důležitý pokrok,“ řekl Jonathan Ledermann, hlavní autor výzkumu.

Autoři studie však upozorňují, že ne všechny ženy s rakovinou děložního čípku mohou díky nové léčbě dosáhnout stejně příznivých výsledků. Mnoho žen zahrnutých do studie trpělo rakovinou, která se ještě nezačala šířit jinde v těle. Není proto jasné, jak dobře by léčba fungovala u žen s pokročilejším onemocněním.

Stejně jako mnoho jiných léčebných postupů mohou i tato chemoterapeutika navíc způsobovat vedlejší účinky, jako je nevolnost a vypadávání vlasů. Pacienti a zdravotníci musí zvážit tyto potenciální nevýhody oproti významným přínosům, které byly ve studii pozorovány. Výsledky studie přesto podle autorů představují významný milník v boji proti rakovině děložního čípku.

V současné době podle statistik ročně onemocní asi 2700 žen každý rok, léčených a vyléčených je zhruba 31 000. Rakovinu děložního čípku způsobuje pohlavně přenosná infekce lidským papilomavirem (HPV), podílí se i na dalších druzích nádorů v genitální oblasti, ústech, krku, hrdle nebo způsobuje genitální bradavice. Během života se s virem setká 80 procent lidí, u většiny ho zlikviduje jejich vlastní imunita.

Reklama

Doporučované