Hlavní obsah

V Londýně narostl počet antisemitských útoků. Sunak slibuje bezpečí

Foto: Flickr/Úřad britského premiéra

Britský premiér Rishi Sunak.

Reklama

Při útoku Hamásu zemřelo šest Britů, dalších deset se pohřešuje. V pondělí odpoledne to řekl britský premiér Rishi Sunak. Ten zároveň kritizoval nárůst antisemitských činů, k němuž v Londýně v poslední době došlo.

Článek

Britská metropolitní policie uvedla, že po útocích Hamásu v Izraeli došlo v Londýně ve srovnání s loňským rokem k „masivnímu nárůstu“ antisemitských incidentů.

Dvě židovské náboženské školy v severním Londýně byly dokonce z bezpečnostních důvodů uzavřeny. David Landau, předseda správní rady střední školy Menorah, řekl BBC, že důvodem uzavření školy jsou potíže s ochranou zaměstnanců a studentů před útoky „osamělých vlků“, a to i přes dodatečnou podporu ze strany policie.

Metropolitní policie později podle webu The Guardian uvedla, že od 30. září do 13. října letošního roku došlo k 75 antisemitským trestným činům, zatímco ve stejném období roku 2022 jich bylo zaznamenáno 12.

Podle organizace Community Security Trust (CST), která pomáhá Židům ve Spojeném království, se od útoku Hamásu na Izrael počet antisemitských incidentů ve Spojeném království více než zčtyřnásobil. CST totiž protižidovských nenávistných útoků zaznamenala 89.

Podle CST bylo šest z 89 zaznamenaných incidentů napadením, tři se týkaly poškozování židovského majetku a 66 souviselo s urážlivým chováním, z nichž 22 se odehrálo na internetu.

Sunak: Nebudeme tolerovat podněcování nenávisti

Sunak v pondělí v britském parlamentu řekl, že je „znechucen“ nárůstem počtu těchto incidentů. „Rozhodně nebudeme tolerovat lidi, kteří podněcují nenávist, násilí nebo rasistické aktivity. Zastrašující nebo výhružné chování nebudeme tolerovat. Bude se na něj vztahovat veškerá síla zákona,“ prohlásil rázně Sunak.

Rozsáhlá síť tunelů v Gaze

Izraelská operace nebude jen pozemní, ale i podzemní. Právě tzv. „Gaza metro“, tedy rozsáhlá síť tunelů, bude představovat jednu z největších výzev. Teroristé z Hamásu jí protkali celou Gazu a civilní budovy používají jako štíty.

Uděláme vše, co je v našich silách, aby byla židovská komunita v bezpečí, řekl také Rishi Sunak.

Sunak také poslancům řekl, že na ochranu židovských institucí ve Spojeném království byly vyčleněny dodatečné vládní finanční prostředky. „… abychom zajistili, že židovské instituce - ať už jde o synagogy nebo školy - budou mít veškerou ochranu, kterou potřebují, a policie bude mít veškerou podporu, kterou potřebuje, aby zajistila, že naše ulice budou bezpečné,“ vysvětlil Sunak.

Obrátil se také na britskou muslimskou komunitu, která je podle něj „zděšena“ akcemi Hamásu, ale „obává se“ reakce Izraele v Gaze. „Hamás využívá nevinné Palestince jako lidské štíty. Truchlíme nad ztrátou každého nevinného života, civilistů všech vyznání, všech národností, kteří byli zabiti,“ řekl Sunak.

Premiér zopakoval, že podpora Hamásu, který je britskou vládou uznán za teroristickou organizaci, je nezákonná a může být potrestána až 14 lety vězení. Nakonec Sunak dodal, že s izraelským premiérem hovořil o potřebě „minimalizovat dopad na civilisty v Gaze“.

10 pohřešovaných

Sunak také v parlamentu potvrdil, že se po útocích Hamásu na Izrael stále pohřešuje 10 Britů. Britský premiér to v pondělí potvrdil v britském parlamentu, stejně jako smrt dalších šesti občanů. Rodiny některých pohřešovaných Sunakův projev přímo v parlamentu sledovaly. „Jsme s vámi, jsme s Izraelem,“ řekl Sunak rodinám.

Sunak potvrdil, že Spojené království poskytne Palestincům další humanitární pomoc ve výši 10 milionů liber. „Starci, muži, ženy, děti, nemluvňata, zavraždění, zmrzačení, upálení zaživa,“ řekl Sunak. „Měli bychom to nazývat pravým jménem: byl to pogrom.“

Rovněž uvedl, že britská vláda dosud zorganizovala osm repatriačních letů z Izraele, v jejichž rámci Izrael opustilo více než 500 lidí. Další lety jsou plánovány. „Rozvíjí se akutní humanitární krize, na kterou musíme reagovat, musíme je podpořit, protože i oni (Palestinci - pozn. red.) jsou oběťmi Hamásu,“ prohlásil Sunak.

Dalších deset lidí se pohřešuje, uvedl Sunak a vyzval k okamžitému propuštění všech rukojmích. Podle BBC jsou mezi pohřešovanými po víkendovém útoku Hamásu na Izrael i dvě sestry, šestnáctiletá Noiya a třináctiletá Yahel. Obě se podle rodiny ztratily v kibucu Bari. Jejich matka Lianne, která se narodila ve Velké Británii, byla 7. října při útoku Hamásu zavražděna, bylo potvrzeno v neděli večer.

Reklama

Doporučované