Hlavní obsah

První schůzka od začátku války: Blinken stihl Lavrovovi říct tři věci

Foto: Profimedia.cz

Antony Blinken a Sergej Lavrov během schůzky v roce 2021

Reklama

aktualizováno •

Na dvoustranné schůzce se naposled sešli loni v lednu. Blinken podle informací agentury AP Lavrova ujistil o nekončící americké podpoře Ukrajiny. Vyzval ho také k návratu k dohodě Nový START a propuštění Paula Whelana.

Článek

Šéfové diplomacií Spojených států a Ruska spolu poprvé po několika měsících jednali. Antony Blinken a Sergej Lavrov se ve čtvrtek setkali asi na deset minut v indické metropoli Dillí na okraj summitu skupiny G20. Informovala o tom agentura AP s odkazem na americké představitele.

Krátké setkání se uskutečnilo v době, kdy se vztahy mezi Washingtonem a Moskvou prudce zhoršily, zatímco napětí kvůli ruské válce s Ukrajinou vzrostlo. Spojené státy se v poslední době obávají například toho, že Rusko získá nový bohatý zdroj zbraní z Číny.

Blinken podle informací AP během schůzky zdůraznil Lavrovovi tři body. Zdůraznil, že USA budou Ukrajinu v konfliktu podporovat tak dlouho, jak bude třeba k ukončení války.

Řekl mu také, že by Rusko mělo zrušit své rozhodnutí o pozastavení účasti na smlouvě Nový START, poslední platné dohodě mezi USA a Ruskem, která reguluje jaderné zbraně.

Třetím zmíněným bodem byla podle agentury AP situace Paula Whelana, Američana odsouzeného v Rusku kvůli údajné špionáži. Blinken Lavrova vyzval k jeho propuštění.

Spolupráce mezi Čínou a válčícím Ruskem

Rok války na Ukrajině doprovodilo zjištění USA, podle kterých Čína s Ruskem v tichosti spolupracuje.

Představitel, který s novináři hovořil pod podmínkou anonymity, odmítl komentovat, jak Lavrov na Blinkenova slova reagoval. Blinken ale prý nenabyl dojmu, že by Rusko v nejbližší době mohlo své postoje změnit.

Ruská strana obsah schůzky nekomentovala. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová ale AP řekla, že o jednání požádal Blinken.

Lavrov se při pozdějším rozhovoru s novináři o setkání s Blinkenem nezmínil. Zpochybňoval ale západní tvrzení o izolaci Ruska. „Je to Západ, který se izoloval, a jednou mu to dojde,“ prohlásil ruský ministr. Zároveň obvinil západní představitele, že blokují mírové rozhovory o válce na Ukrajině.

Naposledy spolu oba muži mluvili v létě po telefonu, když obě velmoci dojednávali vydání basketbalistky Brittney Grinerové zadržované v Rusku. Už tehdy Washington usiloval i o propuštění Whelana, ale podle tehdejších zákulisních informací Moskva dávala jasně najevo, že to není na stole. Američané tehdy na oplátku Rusům předali obchodníka se zbraněmi Viktora Buta (podrobněji zde).

Osobně se oba ministři zahraničí naposledy viděli loni v lednu ve švýcarské Ženevě. Blinken tehdy Lavrova varoval před následky, jimž bude Rusko čelit, pokud napadne Ukrajinu, což se stalo o měsíc později. Od té doby se oba najednou zúčastnili několika multilaterálních jednání, ale podle AP spolu nikdy nemluvili mezi čtyřma očima.

Reklama

Doporučované