Hlavní obsah

První možné kroky Trussové: Zmrazení cen energií a miliardy na snížení daní

Foto: Profimedia.cz

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji dnes do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral.

Reklama

„Budu řešit energetickou krizi. Vypořádám se s účty lidí za energii, ale také se vypořádám s dlouhodobými problémy, které ohledně dodávek energie máme,“ slíbila ve svém vítězném projevu nastávající britská premiérka Liz Trussová.

Článek

Nová britská premiérka Liz Trussová slíbila v krátkém projevu po pondělním oznámení výsledků, že prosadí „odvážný plán snížení daní“, který přinese růst britské ekonomice a vyřeší krizi cen energií. Při rozhovoru pro BBC uvedla, že „okamžitě zasáhne“, aby pomohla Britům s účty; podle ní jsou taková opatření „životně důležitá“ pro lidi i ekonomiku.

Oznámila, že další podpora bude muset jít „ruku v ruce“ s plánem na posílení domácích dodávek energie, přičemž argumentovala, že Spojené království se stalo příliš závislým na mezinárodních cenách energie.

Británii sužuje krize rostoucích životních nákladů a cen energií, se kterými se potýkají také další evropské země. Veřejnost a opozice očekávají, že Trussová přinese řešení těchto problémů.

Nejvíce očekáváným krokem nové premiérky je zmrazení účtů za energie, ke kterému ji vyzývají opoziční labouristé a dodavatelé energií. Trussová v pondělí odmítla říci, zda jej zavede. Uvedla, že by nebylo správné, kdyby zveřejňovala podrobnosti o svém plánu předtím, než bude jmenována. V britských médiích se ovšem objevují zprávy o pravděpodobné podobě balíčku, který nová vláda schválí.

Přečtěte si profil nové britské premiérky Trussové

Otěže po Borisi Johnsonovi přebírá Liz Trussová. Dosavadní ministryně zahraničí se stává v pořadí třetí ženou v čele britské vlády. Seznam Zprávy připravily profil a výhledy nové lídryně Konzervativní strany.

Zprávy naznačují, že Trussová plánuje zmrazit účty pro domácnosti na současné úrovni. Deník Daily Telegraph uvádí, že účty za energie by mohly být zmrazeny až do parlamentních voleb v roce 2024. Deník The Times píše, že celý balíček by mohl stát 90 miliard liber. Agentura Bloomberg pak s odkazem na politické dokumenty, které má k dispozici, dodává, že by tento krok mohl v příštích 18 měsících stát až 130 miliard liber.

Zastřešení cen energií vláda plánuje skrze energetické společnosti, kterým poskytne půjčky. Ty by pomohly k překlenutí rozdílu mezi velkoobchodní cenou na trhu a pevnou cenou, kterou dodavatelé budou účtovat zákazníkům, píše BBC. Stanice také upozorňuje, že se výše pomoci může v budoucnu vzhledem k vývoji mezinárodního trhu měnit.

Průměrný účet domácností by měl příští měsíc vyskočit o 80 procent na 3 549 liber (asi 100 tisíc korun) ročně a příští rok se očekávají další velké zvýšení cen, píše agentura Reuters.

Předseda opozičních labouristů Keir Starmer k tomu řekl: „Neexistuje žádné ospravedlnění pro nezmrazení cen energií. Existuje politický konsenzus, ke kterému musí dojít. Musí si položit otázku, jak se za to zaplatí: labouristé jasně řekli, že to musí být neočekávaná daň pro ropné a plynárenské společnosti.“

Simon Clarke, blízký spojenec Liz Trussové a očekávaný člen budoucí vlády, oznámil, že balíček zákonů o energiích přinese významný moment, který ukončí pocit nejistoty.

„Bude to velmi brzy a existuje jasný závazek reagovat na úroveň událostí a poskytnout rodinám a podnikům včasnou jistotu, že bude k dispozici pomoc, aby mohly čelit nepochybným výzvám, které tento podzim a zima přinesou,“ řekl podle britského The Guardian Clarke.

BBC uvedla, že tým Liz Trussové pracoval pravděpodobně na podpůrném balíčku pro účty za energie „několik týdnů“.

Očekává se, že kabinet oznámí další kroky tento čtvrtek. Plán by pak měl být uveden do praxe do října.

Ještě před svým zvolením Trussová také slíbila, že poskytne v nouzovém rozpočtu přibližně 30 miliard liber (858 miliard korun) na snížení daní, včetně plánu snížit národní pojištění.

Jak vypadají protesty proti rostoucím cenám energií v Británii

Pokud znovu zdraží, nic neplaťte, a když nás bude milion, docílíme lepších cen. Tak se dá shrnout princip britské iniciativy Don’t Pay, která protestuje proti zdražování energií.

V rozhovoru pro BBC naznačila významný ekonomický rozchod s předchozími lídry konzervativců, když řekla, že se nechce zaměřovat na kroky, které by pomohly snížit příjmovou nerovnost, ale raději se chce snažit o celkový růst ekonomiky.

Trussová, která odchází z pozice ministryně zahraničí, v pondělí porazila bývalého ministra financí Rishiho Sunaka v klání o nástupce Borise Johnsona. V úterý bude formálně jmenována britskou premiérkou.

Vzhledem k naléhavým problémům, kterým vláda čelí, bude muset jednat rychle, aby obsadila nejvyšší posty, uvedl zpravodajský server iNews. Předpokládá se, že Trussová již svou vládu sestavila. Premiérka ještě musí členy kabinetu oficiálně jmenovat při prvním zasedání vlády, které se uskuteční ve středu.

Reklama

Doporučované