Hlavní obsah

První severokorejská špionážní družice je podle odborníků v provozu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Změny na oběžné dráze prvního severokorejského satelitu Malligyong-1 naznačují, že Pchjongjang s družicí úspěšně manévruje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První severokorejská špionážní družice je „při životě“, uvedli odborníci poté, co zaznamenali změny na její oběžné dráze. Ty naznačují, že Pchjongjang kosmickou loď úspěšně ovládá, její schopnosti ale nadále zůstávají neznámé, píše britský deník The Guardian.

Po dvou neúspěších Severní Korea v listopadu úspěšně vypustila družici Malligyong-1 na oběžnou dráhu. Pchjongjangská státní média uvedla, že družice vyfotografovala citlivá vojenská a politická místa v Jižní Koreji, USA a na dalších místech, žádné snímky ale nezveřejnila. Nezávislé rádiové sledovací přístroje signály z družice nezaznamenaly, dodává deník.

„Nyní však můžeme s jistotou říci, že družice funguje,“ napsal v úterý na svém blogu Marco Langbroek, odborník z Technické univerzity v Delftu v Nizozemsku. Jihokorejské ministerstvo také vyhodnotilo, že je družice na oběžné dráze, ale dodalo, že se k jednotlivým analýzám nebude dále vyjadřovat. V pondělí ministr obrany Shin Won-sik podle Guardianu uvedl, že družice nevykazuje žádné známky plnění jiných úkolů nebo zapojení do průzkumu.

Manévr na oběžné dráze byl podle Langbroeka překvapivý, stejně tak jako přítomnost palubního pohonného systému. Předchozí severokorejské družice totiž nikdy nemanévrovaly, cituje britský deník vědce.

Spojené státy, Rusko a Čína, které patří k největším vesmírným velmocím, v posledních letech vypouštějí družice, které jsou stále schopnější manévrovat a kontrolovat jiné objekty na oběžné dráze. Nejčastějším důvodem manévrů je zlepšení polohy objektu na oběžné dráze, vyhýbání se jiným družicím nebo kosmickému smetí nebo případně brázdění nad zájmovou oblastí na Zemi, uzavírá The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované