Hlavní obsah

Britové: Rakety z KLDR, které používá Rusko, obsahují západní součástky

Bez komentáře: V ukrajinském městě Selydove v Doněcké oblasti měly dopadnout kromě ruských raket i severokorejské. Video: AP

 

Reklama

Britská investigativní organizace z trosek rakety zjistila, že 75 procent součástek bylo vyrobeno v USA, 16 procent v Evropě, necelá desetina pak pochází od firem z Asie. Konkrétní výrobce dokument nezmiňuje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Severní Korea obchází západní sankce a ve svých střelách, které dodává Rusku, používá moderní součástky vyrobené na Západě.

Vyplývá to ze zjištění think-tanku Conflict Armament Research (CAR), který zkoumal kusy severokorejské techniky a vybavení z rakety, kterou v lednu zneškodnila ukrajinská armáda. 

Jak píše server CNN, výzkumníci našli v získaných věcech přes 290 různých součástek vyráběných v zahraničí – polovodiče i navigační díly. Neexistují ale žádné důkazy, že by je západní firmy Severní Koreji posílaly přímo.

O tom, že Rusové využívají střely z KLDR, informoval 4. ledna John Kirby, mluvčí Rady Bílého domu pro národní bezpečnost (NSC). Jeho tvrzení následně potvrdily i informace z Ukrajiny, konkrétně záběry zbytků jedné balistické střely, která dopadla na Charkov.

Srovnání záběrů z Ukrajiny a Severní Koreje naznačuje, že by mohlo jít o střely Hwasong-11 (známé i pod označením KN-23).

Vyšetřovaní CAR ukazuje závislost severokorejského raketového programu na zahraničních technologiích a poukazuje na přetrvávající problém: jak zabránit, aby levná mikroelektronika ze Západu končila ve zbraních používaných Severní Koreou, Íránem či Ruskem.

Do KLDR se součástky dostávají přes třetí strany – země, které nejsou na sankčním seznamu, případně prostřednictvím zprostředkovatelů. Anebo skrze seznam zařízení pro dvojí použití, tedy těch, jež mají jak vojenské, tak i civilní využití.

Zjištění podle CAR naznačují, že Pchjongjang „vyvinul robustní akviziční síť schopnou obejít bez povšimnutí sankční režimy, které existují už téměř dvě desetiletí“.

Foto:  Conflict Armament Research, storymaps.arcgis.com

Zkoumané součástky.

Nejen zbraně z KLDR

Britská investigativní organizace z trosek severokorejské rakety zjistila, že 75 procent součástek bylo vyrobeno ve Spojených státech, 16 procent v Evropě, necelá desetina pak pochází od firem se sídlem v Asii. Konkrétní výrobce dokument nezmiňuje.

Zpráva nicméně upozorňuje, že Severní Korea byla schopna střelu vyrobit a rychle odeslat do Ruska. Součástky, které odborníci zkoumali, byly vyrobeny v letech 2021 až 2023. Střela na základě získaných poznatků nemohla být „smontována dříve než v březnu 2023“. A letos v lednu ji Rusko používalo na Ukrajině.

Už loni CAR zjistila, že 82 % součástek v íránských útočných dronech, které Rusko poslalo na Ukrajinu, vyrobily americké společnosti.

Kvůli obcházení sankcí zřídila administrativa amerického prezidenta Joea Bidena už koncem roku 2022 pracovní skupinu, která měla prošetřit, jak se západní součástky dostávají do íránských dronů.

Není zřejmé, jak velký pokrok pracovní skupina učinila – Národní bezpečnostní rada na žádosti CNN o vyjádření nereagovala.

Severokorejské střely na Ukrajině

Na přelomu roku Rusko poprvé nasadilo proti ukrajinským cílům importované balistické střely. Pocházejí z KLDR. Obrana proti této zbrani bude pro Kyjev obtížná a v mnoha případech nejspíše nemožná.

Reklama

Související témata:
Součástky

Doporučované