Hlavní obsah

Video: Íránské drony plné západní techniky. Ukrajinci informovali spojence

Svět bez obalu: Íránské drony plné západní techniky. Video: RFE/RL

 

Reklama

Íránské drony, které Rusko opakovaně vysílá na Ukrajinu, páchají škody na kritické infrastruktuře a útočí na civilisty. Obrana je sestřeluje, jak se dá. Součástky nalezené v těchto strojích pochází mimo jiné ze západních zemí.

Článek

Ukrajinská pohraniční stráž pravidelně trénuje, jak sestřelit tyto bezpilotní letouny pomocí pušky. Jeden z bezpilotních letounů sestřelil i voják Denys.

„Když se loni objevily první drony, nevěděli jsme, jak proti nim bojovat. Ale po určitém tréninku a výcviku jsme se naučili je sestřelit. Při sestřelu jsem střílel před dron. Pomocí laserů naši pozorovatelé určili směr a výšku cíle a my jsme se rozmístili po této trajektorii a stříleli před ně. Letěl asi 150 metrů nad námi,“ popisuje Denys reportérovi televize Current Time úspěšnou akci.

Sestřelené drony následně zkoumali ukrajinští specialisté.

„Tyto drony Šáhid-131 nebo Šáhid-136 byly sestřeleny v různých oblastech Ukrajiny. Ukrajinská armáda zkoumá, co se v nich ukrývá,“ ukazuje na trosky bezpilotních letadel Andrij Kuzakov z televize Current Time.

Rusko-íránská spolupráce

Potvrzuje se další prohloubení armádní spolupráce mezi oběma zeměmi. Rusko už používá drony vyrobené v Íránu k útokům na Ukrajině. Írán uzavřel dohodu o nákupu víceúčelových stíhacích letounů Suchoj Su-35.

Íránské drony Šáhid dodávané Rusku obsahují západní technologie. Na takovou elektroniku samozřejmě už roky platí sankce. Není ale žádným tajemstvím, že se je Teheránu různými způsoby dlouhodobě dařilo obcházet. Reportáž jasně ukázala, že se to dál daří.

„Většina dílů byla dovezena z Japonska, Číny nebo Spojených států. Předali jsme je našim zahraničním partnerům, aby byl vývoz těchto dílů do Íránu znemožněn a nemohly se proti nám dále používat,“ říká ukrajinský vojenský odborník.

Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko změnilo taktiku útoků těchto dronů. Dříve Šáhidy útočily především na jižní oblasti Ukrajiny. Teď se jejich útoky soustředí na sever země.

Reklama

Doporučované