Hlavní obsah

Pryč od monarchie. Maorská strana chce „rozvod“ Nového Zélandu s korunou

Foto: Profimedia.cz

Spolupředseda Novozélandské maorské strany.

Reklama

Novozélandská maorská strana vyzvala k „rozvodu“ s korunou a odstranění britské královské rodiny jako hlavy státu Nový Zéland. Premiérka Jacinda Ardernová, ač republikánka, je ohledně přerušení vazeb s královnou zdrženlivá.

Článek

Výzva přišla v den 182. výročí podepsání smlouvy z Waitangi, kterou Maorové nazývají Te Tiriti o Waitangi, základního právního dokumentu Nového Zélandu.

„Pokud se podíváte na naši zakládající smlouvu jako na manželství mezi tangata whenua (původními obyvateli) a korunou, pak je Te Tiriti dítětem tohoto manželství. Je čas pro tangata, aby převzali plnou péči,“ řekl spolupředseda strany Rawiri Waititi.

„To neznamená, že koruna bude pryč. Pokud se pár rozvede, neztrácíte zodpovědnost za své dítě. Bude to příležitost k přehodnocení smysluplnějšího a naplňujícího partnerství,“ cituje Waititiho deník The Guardian.

Smlouva zaručovala Maorům ochranu jejich pozemkových práv. Jenže během sta let, které následovaly po jejím podepsání, Maorové ztratili více než 90 procent své půdy. Mohla za to kombinace přímé konfiskace korunou, soukromých nebo vládních prodejů a praktik pozemkových soudů, které neuznávaly kolektivní vlastnictví, uvádí deník The Times.

Ačkoli snahy o to, aby se Nový Zéland proměnil v republiku, sílí, většina Novozélanďanů je stále proti. Průzkum agentury Colmar Brunton v roce 2021 zjistil, že třetina Novozélanďanů je pro přerušení vztahů s monarchií, zatímco 47 procent je proti a 20 procent respondentů nemá jasný názor.

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová se sama označuje za republikánku. V roce 2021 řekla, že věří, že se Nový Zéland stane republikou ještě za jejího života, ale že během svého funkčního období pro to nic nepodnikne.

Během proslovu při jmenování generální guvernérky Cindy Kiroové, tedy zástupkyně anglické koruny na Novém Zélandu, Ardernová řekla, že „nikdy nepocítila naléhavost“ ze strany veřejnosti, aby k přerušení vazeb s korunou došlo. „Ačkoli jsem republikánkou, nejsem toho názoru, že se to musí stát tady a teď,“ uvedla premiérka.

„Nikdo se mnou ve skutečnosti den co den otázku toho, jak se stát republikou, neřeší. Tato vláda upřednostnila ty otázky, které považujeme za prioritu,“ dodala Ardernová.

Výzva k „rozvodu“ s monarchií je značným posunem v politice maorské strany, která byla ještě v roce 2017 silně proti. Myšlenku tehdy prosazovali novozélandští labouristé.

„Odstranění královny z pozice naší hlavy státu poškodí práva Maorů v této zemi, která nám zaručuje zakládající dokument našeho národa,“ řekl tenkrát tehdejší vůdce Te Ururoa Flavell. „Vzhledem k naší koloniální historii a systematickému odebírání maorské půdy, práv a zdrojů jsou jakékoli řeči o přerušení styků s královnou nebo ustavení republiky extrémně naivním krokem,“ dodal Flavell.

Pod současným vedením má maorská strana dvě křesla v novozélandském parlamentu a prosazuje ústavní reformu, která by mimo jiné zřídila maorský parlament.

Reklama

Doporučované