Hlavní obsah

Putin chce obnovit provoz v největší jaderné elektrárně Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Soloviova Liudmyla, Shutterstock.com

Záporožská jaderná elektrárna pohledem přes Kachovskou přehradu.

Reklama

Jeden nejmenovaný evropský diplomat uvedl, že se o to Rusko může pokusit v době okolo 40. výročí připojení Záporožské jaderné elektrárny k elektrické síti Sovětského svazu, k čemuž došlo v prosinci 1984.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Vladimir Putin sdělil atomové agentuře OSN, že Rusko plánuje znovu spustit Záporožskou jadernou elektrárnu na jihovýchodě Ukrajiny, kterou ruští vojáci okupují více než dva roky. Informoval o tom deník Wall Street Journal.

Krok by podle deníku mohl v největší evropské atomové elektrárně zvýšit riziko, že dojde k incidentu. V posledních měsících obdržela Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) od týmu inspektorů v elektrárně zprávu, která naznačuje, že Rusko chce znovu uvést do provozu alespoň jeden reaktor, uvedl deník.

Opětovné spuštění reaktoru v Záporoží by podle WSJ bylo pro Rusko technickou výzvou a symbolickým milníkem, který by normalizoval nezákonné zabavení elektrárny, jež do roku 2022 zajišťovala přibližně pětinu ukrajinské elektřiny.

Pět ze šesti reaktorů elektrárny je v současné době mimo provoz - tzv. studená odstávka. Šestý běží jen natolik, aby vyráběl páru, kterou elektrárna potřebuje pro základní bezpečnostní operace. Odborníci navíc pochybují, zda přítok vody do elektrárny k chlazení aktivního reaktoru po loňské destrukci nedaleké přehrady stačí, uvedl WSJ.

MAAE se tento týden sešla na mimořádném zasedání, aby projednala rostoucí riziko havárie v elektrárně po sérii ozbrojených útoků dronů na lokalitu, z nichž se vzájemně obviňují Ukrajina a Rusko. Podle pozorovatelů umístěných v elektrárně zasáhly útoky dronů 7. a 9. dubna boční stranu budovy reaktoru a zřejmě byly zaměřeny na komunikační spojení.

Reklama

Doporučované