Hlavní obsah

Putin poprvé ve funkci prezidenta navštívil Čukotku na ruském Dálném východě

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Cesta na Čukotku zahajuje Putinovo turné po regionech před březnovými prezidentskými volbami, usoudil zpravodajský server Meduza.

Článek

Vladimir Putin ve středu přiletěl poprvé ve funkci ruského prezidenta na pracovní cestu na Čukotský poloostrov na ruském Dálném východě. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Putin na místě přesvědčoval, že je navzdory svému věku plný síly, dodal ruský web Meduza, který působí z lotyšského exilu.

Putin dříve uvedl, že ještě nenavštívil všechny ruské regiony a rád by navštívil také Čukotku. Do jedné z nejvýchodnějších oblastí Ruska už zavítal v roce 2008, tehdy byl ale premiérem a funkci prezidenta zastával Dmitrij Medveděv.

Putin na Čukotku dorazil ve středu odpoledne místního času, napsal TASS s připomenutím, že oproti Moskvě je tam o devět hodin více. V Anadyru, správním centru Čukotského autonomního okruhu, ve středu panovalo jasné a mrazivé počasí. Teploměry ukazovaly kolem minus 25 stupňů Celsia, hlásil TASS.

Podle agentury jde zároveň o první letošní Putinovu cestu do regionů. Loni navštívil více než 20 federálních subjektů včetně takzvaných nových regionů v okupované části Ukrajiny.

Putin na Čukotce mimo jiné navštívil skleník, ve kterém se navzdory okolnímu mrazu pěstují rajčata, okurky a bazalka. Deník Kommersant zveřejnil záběry reportéra provázejícího hlavu státu. „Naše okurky v obchodě stojí 500 rublů (asi 125 Kč), rajčata 650 (asi 163 Kč) a ty dovážené jsou za 1000 až 1200 rublů,“ řekla vedoucí skleníku Natalja Makatrovová. Připustila, že rajčata se na Čukotce podařilo vypěstovat poprvé.

Putin se v březnových volbách uchází o znovuzvolení na dalších šest let. Web Meduza tvrdí, že soupeře do prezidentských voleb pečlivě vybírá Kreml tak, aby ve srovnání s nimi nevypadal jednasedmdesátiletý šéf státu jako „děda“, kandidátům tak musí být přinejmenším 50 let, musí působit seriózně a mít mizivou popularitu, jako například Leonid Sluckij, předseda nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR).

Reklama

Doporučované