Hlavní obsah

Putin promluvil před stevardkami. Napadnout celou Ukrajinu bylo správné

Foto: Free Wind 2014, Shutterstock.com

Vladimir Putin na snímku z 9. května 2021 na oslavách konce 2. světové války v Moskvě.

Reklama

Šéf Kremlu před stevardkami největší ruské letecké společnosti Aeroflot povídal o rozhodování napadnout Ukrajinu, jaderných zbraních na Ukrajině i harmonogramu ruského generálního štábu. Hlavní část plánu je dle něj dokončena.

Článek

Za naprosto správné považuje ruský prezident Vladimir Putin rozhodnutí neomezovat takzvanou speciální vojenskou operaci na Ukrajině jen na oblast Donbasu. Tvrdí, že ruské jednotky už zničily skoro všechnu ukrajinskou vojenskou infrastrukturu, protivzdušnou obranu prý prakticky zlikvidovaly. Šéf Kremlu to podle agentur řekl na setkání s ruskými stevardkami z největší ruské letecké společnosti Aeroflot, kterou tvrdě postihly západní sankce.

Podle Putina bylo rozhodnutí o invazi na Ukrajinu těžké. Prý ho k tomu přivedly snahy Kyjeva získat jaderný status. „Za oceánem jim pomohou a v tom okamžiku se naším protivníkem stane NATO,“ cituje ruskojazyčná verze BBC Putina.

Důkazem toho, že se Ukrajina snaží získat jaderné zbraně, bylo pro Putina vystoupení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na bezpečnostní konferenci v Mnichově 19. února.

BBC uvádí, že Zelenskyj v projevu nemluvil o vývoji jaderných zbraní. Pohrozil ale, že by Ukrajina mohla vypovědět dohody uzavřené na základě Budapešťského memoranda, v němž Rusko, USA a Británie slíbily v roce 1994 Ukrajině bezpečnost výměnou za to, že se vzdala jaderných zbraní z dob Sovětského svazu.

Operace na Ukrajině jinak dle Putina probíhá podle harmonogramu ruského generálního štábu. Úkolem ruské armády na Ukrajině bylo podle ruského prezidenta zničit její vojenskou infrastrukturu a tato část operace je podle jeho názoru „prakticky dokončena“, řekl dle ruskojazyčné BBC.

Ujistil také, že není v plánu k účasti na nepřátelských akcích na Ukrajině zapojit mladé brance.

Vyjádřil se rovněž k bezodletové zóně nad Ukrajinou. „Jakýkoli pohyb tímto směrem budeme považovat za účast v ozbrojeném konfliktu země, z jejíhož území budou vytvářeny hrozby pro naše vojáky.“

Západní sankce přirovnal k „vyhlášení války“, Rusko nicméně „rozvine vnitrostátní leteckou dopravu a postaví vlastní letadla“.

Vladimir Putin se rozpovídal také o banderovcích, tedy bývalém nacionalistickém hnutí 20. let 20. století, které hlásalo ideu samostatné Ukrajiny, nezávislé na Polsku a SSSR. Jejich existence je dodnes opředena mýty.

„Tito bandité a neonacisté lidi bohužel nešetří. Dokonce střílejí své vlastní vojáky, kteří nechtějí klást ozbrojený odpor. I taková fakta máme. Tito nacionalisté, Banderovi lidé, střílejí své vojáky,“ řekl Putin dle BBC. Putin invazi na Ukrajinu, o níž mluví jako o speciální vojenské operaci, obhajuje potřebou chránit ruskojazyčné obyvatelstvo na východě Ukrajiny i vlastní zájmy Ruska. Jejím cílem je prý Ukrajinu demilitarizovat a denacifikovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované