Hlavní obsah

Putin si udržuje vysokou podporu. Rusové očekávají mocenský vzestup země

Foto: Profimedia.cz

Nástěnná malba s Vladimirem Putinem na předměstí Moskvy.

Reklama

Podle analytika státní agentury VCIOM se Rusové vzpamatovali z válečného šoku a nyní si hledají novou stabilitu. Více než 80 procent věří, že Rusko posílí jako velmoc.

Článek

Téměř rok trvající válčení na Ukrajině a jeho důsledky neotřásly důvěrou většiny Rusů vůči politice prezidenta Vladimira Putina. Naopak, společnost se přizpůsobila a podpora režimu dokonce vzrostla.

Vyplývá to ze slov Michaila Mamonova, šéfa politických analýz v sociologické agentuře VCIOM, který ve čtvrtek vystoupil na jednání vědecké rady tohoto ústavu. Jeho projev zaznamenal deník Kommersant.

VCIOM, celým názvem Všeruské centrum pro studium veřejného mínění, je sice státu podřízená organizace, mnohými odborníky v zahraničí je ale stále považována za celkem seriózní vědeckou instituci. V uplynulých měsících se nicméně objevily informace o nezveřejněných průzkumech, které měly ukazovat nepříznivé výsledky pro Kreml.

Každopádně podle slov sociologa VCIOM Mamonova se rok 2022 stal pro ruskou společnost obdobím „rozsáhlé nejistoty“, kterou lze rozdělit do čtyř etap.

První, kterou Mamonov nazval „ekonomické tsunami a sociální konsolidace“, trvala od března do dubna.

Druhou etapu od května do první poloviny září výzkumník popsal jako „postšokový efekt, posílení nadějí a sociální konsolidace“.

Třetí období nazvané „mobilizační šok a přehodnocení situace“ souviselo s vyhlášením částečné mobilizace a trvalo do konce října.

Konečně čtvrté období – od listopadu 2022 do února 2023 – se podle sociologa vyznačuje „hledáním základů nové stability“. Podle Mamonova ruská společnost pochopila, že současná situace nebude vyřešena rychle, a mezi lidmi se formují „nové požadavky“ směrem k vládě a společnosti i navzájem.

Podíl Rusů, kteří podporují Putinovo rozhodnutí zahájit „speciální operaci“, jak Kreml označuje napadení Ukrajiny, podle sociologa vzrostl z počátečních 65 procent na 68 procent z letošního ledna.

Důvěra v Putina v roce 2022 ve srovnání s předchozím rokem vzrostla z 65 na 78 procent, souhlas s aktivitami prezidenta se zvýšil z 60 na 75 procent.

Mlha kolem Putina

Poměry v ruské vládnoucí elitě jsou velmi neprůhledné. Seriózní informace chybí, nezbývá než se probírat spekulacemi.

Podíl Rusů, kteří by se chtěli přestěhovat do jiné země, se podle Mamonova v průběhu roku 2022 snížil na polovinu. Upřesnil však, že mnozí tento záměr mezitím „realizovali“, což také ovlivnilo výsledek.

Sociolog zdůraznil, že v Rusku je nyní „minimální“ odhodlání k veřejným protestům. Lidí, kteří říkají, že jsou připraveni se protestů zúčastnit nebo jsou ochotni takové akce ve svém městě povolit, je od deseti do 14 procent. „Zdá se nám, že došlo k racionalizaci protestních nálad,“ uvedl Mamonov.

V uplynulém roce se také výrazně zvětšila skupina lidí, kteří věří, že Rusko už je jednou z velmocí, a to z 31 na 51 procent „To je hodně, protože tento ukazatel dlouhou dobu nebyl příliš dynamický,“ poznamenal Mamonov. Že Rusko už velmocí je nebo se brzy velmocí stane, věří podle údajů VCIOM 82 procent jeho obyvatel.

Reklama

Doporučované