Hlavní obsah

Putin válku jen tak neukončí. Chce dál zabíjet Ukrajince, varuje Bílý dům

Foto: Profimedia.cz

John Kirby, bezpečnostní mluvčí Bílého domu. Na snímku z tiskové konference ve Washingtonu 4. srpna.

Reklama

S přihlédnutím k aktuálnímu dění Spojené státy nemají důvod doufat, že by byl ruský prezident Vladimir Putin ochoten ukončit válku na Ukrajině, uvedl v neděli bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Článek

John Kirby v rozhovoru s ruskou opoziční televizí Dožď v neprospěch naděje na brzký konec války zmínil také ruský nábor nových rekrutů nebo nákup íránských bezpilotních letounů, citovala z rozhovoru agentura Ukrinform.

„Toto není válka s USA, není to válka s NATO. Putin se rozhodl zahájit válku s Ukrajinou a Ukrajinci. A bohužel nic z toho, co dnes vidíme, nám nedává naději, že je připraven tuto válku, zabíjení mírumilovných Ukrajinců, ukončit,“ prohlásil Kirby.

Konflikt pokračuje jen proto, že „Putin v něm chce pokračovat, chce pokračovat v zabíjení Ukrajinců, ve vysílání vojáků hluboko na ukrajinské území, pokračovat ve snaze zmocnit se území na Donbase, na východě a na jihu,“ řekl Kirby.

Válka by mohla skončit okamžitě, pokud by se tak Putin rozhodl, stáhl vojska a byl ochoten začít jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, je přesvědčen Kirby. Rozhodnutí zasednout k jednacímu stolu leží podle mluvčího výhradně na těchto dvou státnících.

Mohlo by vás zajímat

Ruský prezident Vladimir Putin udělil medaili za odvahu odsouzenému pětinásobnému vrahovi, který vstoupil do soukromé Vagnerovy armády a začátkem srpna zemřel v bojích nedaleko východoukrajinského Bachmutu.

Rusko se podle Kirbyho během září pokusí uspořádat referenda na okupovaných územích, aby dosáhlo „určitého zdání politické legitimity“ vojenských akcí a „nějak politicky kompenzovalo (vojenské) neúspěchy“. Z mezinárodního hlediska podle něj výsledek těchto referend není relevantní, protože je neuzná ani Ukrajina, ani USA, ani mezinárodní společenství.

Na prohlášení ruských představitelů, že Západ dodávkami zbraní Ukrajině konflikt pouze prodlužuje, Kirby uvedl: „Západ se chystá konflikt ukončit. Tento konflikt prodlužuje pouze Putinova touha v něm pokračovat.“

Reklama

Doporučované