Hlavní obsah

„Rakety, které zabíjely v Polsku, mohly být naše,“ přiznala Ukrajina

Foto: Profimedia.cz

V polské vsi Przewodów v úterý rakety usmrtily dva muže. Ukrajina teď přiznává, že alespoň zčásti mohly být její.

Reklama

Rakety, které zabíjely v Polsku, mohly být alespoň zčásti ukrajinské. V rozhovoru pro americký deník The Washington Post to uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ignat. Tuto možnost už dříve připustil i prezident Zelenskyj.

Článek

Šlo o intenzivní bitvu, při které během několika minut proletělo vzduchem minimálně 50 raket. Dvacítka byla ruská, třicet jich vyslala ukrajinská protivzdušná obrana. Tak popsal v rozhovoru pro americký deník The Washington Post mluvčí Velení vzdušných sil ukrajinských ozbrojených sil Jurij Ignat úterní bitvu na západní Ukrajině nedaleko polských hranic.

Rusko ten den zahájilo dosud největší útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu: Vypálilo celkem 96 raket, 77 z nich Ukrajinci sestřelili. „Výsledkem takové bitvy protivzdušné obrany může být cokoli,“ přiznal Ignat s tím, že nelze vyloučit, že alespoň některé části raket, které zasáhly Polsko, mohly být ukrajinské.

Toto tvrzení zmírňuje dosavadní ukrajinský postoj ohledně původu raket, které v polské vesnici Przewodów, vzdálené jen asi šest kilometrů od hranic s Ukrajinou, v úterý usmrtily dva muže. Země až dosud trvala na tom, že rakety nebyly ukrajinského původu. A to i navzdory počátečním zjištěním vyšetřovatelů, že patřily k ukrajinským protiletadlovým střelám S-300.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nejprve kategoricky řekl, že „nepochybuje“ o tom, že rakety byly ruské. Později ale své tvrzení zmírnil. Doplnil, že si nemůže být „stoprocentně jistý“, že rakety nebyly ukrajinské.

Ukrajinští experti se teď připojili k polským a americkým vyšetřovatelům, kteří zjišťují příčiny výbuchu v polském Przewodówu. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru poděkoval Polsku za poskytnutí přístupu ukrajinským vyšetřovatelům. „Jsem vděčný polské straně za to, že jim umožnila přístup. Budeme pokračovat v otevřené a konstruktivní spolupráci, tak, jako to nejbližší přátelé dělají,“ napsal.

Mluvčí ukrajinského letectva Ignat ale doplňuje, že na tom, zda byly rakety, které zasáhly Polsko, ukrajinské, nebo ruské, ve skutečnosti nezáleží. Konečnou odpovědnost za útok podle něj nese Rusko. „Samozřejmě musíme situaci vyšetřit s našimi polskými partnery a celý tento příběh uzavřít. Bavíme se o jedné raketě, která zabila lidi, to je velká tragédie,“ sdělil Ignat. „Všichni ale jako by zapomněli, že na Ukrajinu letělo v ten den sto takových střel,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované