Hlavní obsah

Rakouský soud nařídil přeložení Fritzla z vězení pro psychicky nemocné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Mehaniq, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Rakouský soud nařídil podmínečně propustit z vězení pro psychicky nemocné Josefa Fritzla, který ve svém domě v dolnorakouském Amstettenu dlouhé roky věznil a sexuálně zneužíval svoji dceru.

Článek

Informovala o tom dnes agentura APA. Odsouzený má být přeložen do běžného vězení. Soud zároveň z preventivních důvodů zatím odmítl jeho podmíněné propuštění na svobodu. Dnešní rozhodnutí ještě není pravomocné.

Tříčlenný senát zemského soudu v Kremži rozhodl, že Fritzl má být přeložen a že vězeň, jemuž média přisoudila přízvisko „monstrum z Amstettenu“, zatím zůstane za mřížemi a z preventivních důvodů nebude předčasně propuštěn na svobodu.

Obhájkyně odsouzeného Astrid Wagnerová uvedla, že bude nadále usilovat o celkové podmíněné propuštění svého klienta a v budoucnu hodlá předložit příslušné žádosti. Dnešní rozhodnutí soudu označila za „částečný úspěch“ a její klient je údajně „velmi dojat“. Odsouzený může v běžném vězení žádat o podmínečné propuštění na svobodu po 15 letech.

Na nařízené přeložení do normálního vězení se vztahuje desetiletá podmínka. Fritzl během ní bude muset pravidelně podstupovat psychoterapii. Dnešní verdikt podle APA zatím není pravomocný, protože u dnešního jednání soudu chyběl státní zástupce. Státní zastupitelství má nyní 14 dní na případné odvolání, jímž by se zabýval vrchní zemský soud ve Vídni.

Nyní 88letý Fritzl, který téměř čtvrt století, od roku 1984 do roku 2008, věznil a sexuálně zneužíval svoji dceru, byl v roce 2009 odsouzen k doživotnímu trestu ve speciálním oddělení věznice pro duševně narušené pachatele. Ten si dosud odpykával v zařízení ve Steinu u Kremže, kde musel podstoupit terapii.

Podle soudního posudku Fritzl, který má nové jméno, už není i ze zdravotních důvodů nadále nebezpečný. Fritzlova právní zástupkyně německému deníku Bild nedávno řekla, že cílem je dostat ho do domova pro seniory.

Reklama

Doporučované