Hlavní obsah

Nejvyšší soud zastavil deportační plán. Sunak chystá novou dohodu s Rwandou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Sean Aidan Calderbank, Shutterstock.com

Migranti zachránění britskou pobřežní stráží připlouvají do Doveru. Archivní snímek.

Reklama

aktualizováno •

Rozsudek britského nejvyššího soudu znamená komplikaci pro kabinet Rishiho Sunaka, který se zavázal snížit počet migrantů připlouvajících do země.

Článek

Britský nejvyšší soud rozhodl v neprospěch britské vlády a deportaci migrantů do Rwandy označil za nezákonnou, stejně jako dříve odvolací soud. Obě instituce se shodly na tom, že v africké zemi nelze migrantům zajistit bezpečnost.

„Takový výsledek jsme si nepřáli, ale posledních několik měsíců jsme strávili přípravou na všechny varianty a jsme nadále zcela odhodláni lodě zastavit,“ okomentoval britský premiér Rishi Sunak rozsudek. Narážel přitom na dlouhodobě vysoký počet migrantů přicházejících do Británie přes Lamanšský průliv.

Verdikt sklidil mezi konzervativci nesouhlasné reakce. Někteří dokonce vyzvali vládu k tomu, aby letadla do Rwandy vypravila navzdory zamítavému rozhodnutí soudu.

Sunak později uvedl, že jeho kabinet již pracuje na nové dohodě se Rwandou, která bude v souladu s rozhodnutím soudu. Dodal, že pokud se ukáže, že „domácí právní rámce nebo mezinárodní úmluvy“ maří vládní plány, je připraven změnit britské zákony a přehodnotit mezinárodní závazky.

„Britové od nás očekávají, že uděláme vše pro to, abychom lodě zastavili, a přesně to tato vláda udělá,“ vzkázal Sunak.

O politické proměně Rishiho Sunaka

Rishi Sunak se po roce v čele Británie pustil do rozsáhlé proměny svého stylu. „Měl dvě možnosti, buď se držet téhož a dopracovat to k epochální porážce, nebo zkusit změnu,“ říká v rozhovoru pro SZ expert na Británii Jan Váška.

Dohodu mezi Británií a Rwandou britský premiér vnímal coby možnost, jak dostát svým slibům a výrazně snížit počet migrantů nelegálně připlouvajících k britským břehům. Rozhodnutí nejvyššího soudu je tak pro něj do jisté míry porážkou.

Předseda nejvyššího soudu Robert Reed během středečního zasedání zdůraznil, že se jedná čistě o právní záležitost a na rozhodnutí, které soudci jednohlasně přijali, by nemělo být nahlíženo jako na politické stanovisko.

Dodal, že ačkoliv vláda jednala v dobré víře, existují obavy, které soud přiměly k tomu, dohodu s Rwandou zablokovat. Vysvětlil, že existuje riziko, že africká země bude žadatele o azyl posílat zpět do země jejich původu, navzdory bezpečnostní situaci, která tam panuje, a dojde tak k porušení mezinárodních principů azylové ochrany.

Hrozí podle něj také to, že žadatelé o azyl by ve Rwandě mohli čelit špatnému zacházení s ohledem na nevalný stav lidských práv v zemi i způsob, jakým v minulosti tamní úřady zacházely s uprchlíky.

Deportace do Rwandy dlouhodobě blokují právní spory

Verdikt je výsledkem rozsáhlé právní bitvy, kterou odstartovala migrační dohoda mezi britskou vládou a Rwandou uzavřená loni v dubnu. Na základě ní má africká země výměnou za desítky milionů liber přebírat běžence, kteří do Británie dorazí nelegálním způsobem. Kvůli soudním sporům ovšem dosud do Rwandy neodletěl ani jeden deportační let.

Zatímco prvoinstanční soud dohodu posvětil, odvolací soud v červnu rozhodl, že posílat žadatele o azyl do africké země je nelegální, jelikož Rwanda nemůže být považována za bezpečnou zemi. Proti tomu se britská vláda odvolala.

Podobnou dohodu nedávno uzavřela také Itálie

Italská premiérka Meloniová a její albánský protějšek Edi Rama oznámili, že Itálie zaplatí výdaje na vybudování dvou uprchlických center na území Albánie, kam bude Řím posílat část migrantů, které italské lodě zachrání ve Středozemním moři.

Kritici italsko-albánské dohody upozorňují na to, že připomíná „model Rwanda“, který v minulosti představila Británie a který počítá s posíláním žadatelů o azyl do africké země. Zahájení deportačních letů ovšem doteď blokují soudní spory.

Argumentovala tím, že dohoda je ve veřejném zájmu. A tvrdila, že díky „modelu Rwanda“ se jí podaří odradit migranty, kteří hodlají do Británie zamířit nelegální cestou.

Odbornice na migraci Sarah Wolffová, se kterou před časem Seznam Zprávy vedly rozhovor, ovšem namítá, že ani hrozba deportace do Rwandy migranty od přeplouvání Lamanšského průlivu neodradí.

Záměr britské vlády posílat migranty do Rwandy od začátku ostře kritizovala celá řada lidskoprávních organizací i opozičních politiků. Poukazovali přitom na to, že deportace by porušovaly práva migrantů, upozorňovali také na problematickou historii Rwandy v oblasti lidských práv. Středeční rozhodnutí nejvyššího soudu proto přivítali.

Snaha deportovat uprchlíky do africké Rwandy se táhne britskou politikou už delší dobu. S návrhem přišel kabinet někdejšího britského premiéra Borise Johnsona ve snaze splnit slib „převzít kontrolu“ nad hranicemi země, který voličům dal během volební kampaně. V prosazování „modelu Rwanda“ pokračovali později i jeho nástupci Liz Trussová a Rishi Sunak.

Ten se v poslední době dostal pod tlak kvůli tomu, že se mu deportace do Rwandy stále nepodařilo realizovat. V pondělí odvolaná ministryně vnitra Suella Bravermanová Sunaka ještě předtím, než soud verdikt vynesl, kritizovala, že nedodržel slib zastavit příliv migrantů, kteří na člunech přes Lamanšský průliv míří do Británie. Vyzvala ho k rychlé změně kurzu a obvinila ho ze série nedávných porážek v doplňovacích volbách do Dolní sněmovny.

Reklama

Doporučované