Hlavní obsah

Rány obuškem, slzný plyn a 15 mrtvých. Uprchlík si stěžuje na Španělsko u OSN

Foto: Gene Isenko, Shutterstock.com

Podle Kamerunce Španělsko několikanásobně porušilo úmluvu proti mučení. Ilustrační fotografie.

Reklama

Pětadvacetiletý uprchlík podal stížnost na Španělsko k Výboru OSN proti mučení. Důvodem je incident z roku 2014, během kterého u pláže Playa de Gran Tarajal zemřelo 15 lidí při snaze dostat se z Maroka do Španělska.

Článek

V roce 2014 zemřelo při pokusu dostat se na Kanárské ostrovy z Maroka 15 uprchlíků. Pětadvacetiletý Kamerunec nyní podal stížnost na Španělsko k Výboru OSN, protože podle něj země několikanásobně porušila úmluvu proti mučení, píše The Guardian.

„Uplynulo deset let a stále nebyl nikdo dohnán k odpovědnosti za smrt a zranění tolika lidí,“ uvedl muž, který si přál být jmenován pod pseudonymem Ludovic. V souvislosti s úmrtími byla v minulosti zahájena tři soudní vyšetřování, podle Ludovice byla ale „všechna archivována, aniž by byla vyslechnuta svědectví pozůstalých nebo rodin obětí“.

Ludovic uvedl, že mu bylo 15 let, když se připojil k asi 200 lidem, kteří se snažili dostat z Maroka do španělské enklávy Ceuta. Vypověděl, že zaznamenal výstřely a viděl, jak policie stříká slzný plyn. Španělské úřady později uvedly, že policisté z občanské gardy stříleli gumové projektily ve snaze odrazit ty, kteří se snažili dostat na druhou stranu.

Nejméně 15 lidí tehdy zemřelo a několik dalších bylo zraněno. Ludovic uvedl, že i přes snahu policie ho odradit pokračoval v cestě do Španělska. Jeden z příslušníků občanské gardy ho podle jeho slov udeřil obuškem do ruky a roztrhl mu kůži. Krvácející a snažící se dýchat uprostřed slzného plynu řekl, že se dostal na španělskou půdu, aby byl spolu s dalšími 23 lidmi zatlačen zpět do Maroka. Ani jednou mu prý nebyla nabídnuta lékařská pomoc, překlad nebo právní pomoc.

Tehdejší španělský ministr vnitra Jorge Fernández Díaz uvedl, že agenti sice stříleli gumovými projektily, ale „do vody, nikoli do lidí“, a odmítl, že by zásah policie hrál v úmrtí nějakou roli. Ludovicova stížnost Výboru OSN proti mučení, který vyzval Španělsko, aby obnovilo vyšetřování incidentu, se odvolává na špatné zacházení s ním na hranicích, stejně jako na jeho vyhoštění do Maroka a selhání úřadů při vyšetřování jeho případu.

Stížnost byla podána s podporou Evropského centra pro ústavní a lidská práva (ECCHR). Ve středu tato nevládní organizace se sídlem v Berlíně označila španělské enklávy Ceuta a Melilla za „evropskou laboratoř bezpráví na hranicích“ a poukázala na skutečnost, že těla nalezená u pláže Playa de Gran Tarajal nebyla nikdy identifikována.

Hanaa Hakiki, vedoucí právní poradkyně ECCHR, uvedla: „Úmrtí v Playa del Tarajal je příkladem rasistické politiky na evropských hranicích a naprosté neúcty zejména k životům černochů.“

Reklama

Doporučované