Hlavní obsah

Řecko omezí maximální denní počet návštěvníků slavné Akropole

Foto: Profimedia.cz

Davy lidí zaplnily řeckou Akropoli.

Reklama

Mnoho evropských států bojuje s přílivem turistů, přestože je turismus jako takový pro země přínosem. Většině památek však přelidnění nesvědčí, a proto některé zavádějí limity denní návštěvnosti.

Článek

Nejvýznamnější evropské památky se potýkají s přetlakem turistů, proto mnohé státy zavádějí omezení počtu návštěvníků. V řecké Akropoli, jedné z nejvýznamnějších světových pamětihodností, bude od pondělí omezen denní počet návštěvníků na 20 tisíc.

„Dosavadní průměr se pohyboval kolem 23 tisíc lidí za den, což je obrovské číslo,“ uvedla v rozhovoru pro řeckou rozhlasovou stanici Real FM řecká ministryně kultury Lina Mendoniová, píše web americké CNN.

Cílem nového rezervačního systému, který má zajistit dodržování zavedených pravidel, je omezit počet návštěvníků, a tím zaručit bezpečnost a také delší životnost památky. Návštěvníci budou nuceni si zakoupit vstupenky na určitou hodinu, aby se zabránilo přelidnění, a systém bude rovněž přesně počítat návštěvnost.

Fotografie z přeplněné Akropole

2500 let stará památka nezvládá nápor turistů, který se vrátil na předcovidová čísla. Podle odborníků to škodí samotné památce. Fotografie pocházejí z letošního července.

Starobylá Akropole, postavená v pátém století př. n. l. na skalnatém vrchu nad městem Athény, je domovem sbírky historických ruin, budov a artefaktů, z nichž nejznámější je chrám Parthenón zasvěcený bohyni Athéně. Místo a jeho památky „vytvářejí největší architektonický a umělecký komplex, který řecká antika odkázala světu“, jak uvádí UNESCO.

Od dubna příštího roku bude nový univerzální rezervační systém fungovat také pro další řecké pamětihodnosti, které používají elektronické vstupenky, a to jak na pevnině, tak na ostrovech. Kromě athénských muzeí a památek tak bude možno prostřednictvím tohoto portálu zakoupit vstupenky třeba do paláce Knóssos na Krétě.

Regulace turismu

Ač je pro většinu evropských států turismus zdrojem cenných příjmů, nejen Řecko přistupuje k různým způsobům regulace návštěvnosti těch nejznámějších památek, především z důvodu jejich dalšího zachování a delší životnosti.

S podobným problémem se potýká např. Paříž, která je jedním z nejnavštěvovanějších evropských měst. Tamní proslulá galerie Louvre počátkem roku omezila denní počet návštěvníků na 30 tisíc, přičemž před vypuknutím pandemie koronaviru navštěvovalo ikonickou galerii v rušných dnech až 45 tisíc lidí.

Razantní snížení kvót postihlo také oblíbený Národní park Calanques nedaleko Marseille. V době pandemie koronaviru mnoho lidí z měst „utíkalo“ odpočívat do přírody a právě park Calanque utrpěl za tu dobu značné škody. V minulých letech mohly jeho přírodní krásy obdivovat denně až tři tisíce návštěvníků, po zavedení nových pravidel byla denní kvóta snížena na pouhých čtyři sta osob.

Nová omezení zavádí také Itálie, která je další populární evropskou destinací. Slavná Villa del Balbianello u jezera Como, která se objevila ve filmech o Jamesi Bondovi či v jedné z epizod Hvězdných válek, taktéž omezí denní počet návštěvníků z původních dvou tisíc na 1200. Itálie tak chce bojovat s „přemírou cestovního ruchu, který má stále velký dopad na jezero Como“.

Rovněž nizozemský Amsterdam před nedávnem vyhlásil boj proti neukázněným turistům. Cílem radnice je změnit tvář města a zlepšit životní úroveň v něm a zároveň odstranit nálepku Amsterdamu jako „party města“. Otevírací doba podniků v proslulé čtvrti Red Light District byla zkrácena o tři hodiny a od května město zakázalo kouření marihuany na veřejnosti.

Počet vstupenek na letošní unikátní výstavu malíře Johanesse Vermeera v místním Rijksmuseu byl rovněž omezen a lístky na celé čtyři měsíce trvání výstavy se vyprodaly během několika hodin.

Reklama

Doporučované