Hlavní obsah

Rekordman vynesl na Rysy padesátikilový balvan. Hrozí mu pokuta

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Tatry a Rysy. Ilustrační foto.

Reklama

Polský rekordman vynesl kámen na nejvyšší vrchol v zemi, aby dosáhl 2500 metrů nadmořské výšky. Schytal kritiku nejen od strážců parku, ale i od fanoušků na internetu. Navíc ho za tento čin možná čekají finanční postihy.

Článek

Sportovec a sběratel různých rekordů Wojciech Sobierajski o víkendu vynesl na vrchol Rysů v Tatrách padesátikilogramový balvan. Chtěl tak dopomoct nejvyššímu vrcholu Polska dosáhnout výšky 2500 metrů nad mořem. Svým výkonem se Sobierajski pochlubil na internetu, na sociálních sítích. Nicméně za jeho čin mohou přijít následky v podobě pokuty, píše polský web RMF 24.

„Nemyslím si, že by bylo čím se chlubit. Proč vynášet padesátikilový balvan, vždyť může vystavit nebezpečí nejen toho, kdo ho nese, ale i ostatní turisty. Případem se zabývají strážci parku,“ říká Magdalena Zwijacz Kozica z Tatranského národního parku.

Dle jejích slov se nyní kontroluje, zda tím sportovec neporušil předpisy. „Takže pokud se zjistí porušení některého z ustanovení zákona o ochraně přírody, je pravděpodobné, že proti odvážlivci budou uplatněny určité postihy,“ dodává Zwijacz Kozica.

Uživatelé internetu na sociálních sítích jsou k tomuto milníkovému výkonu také poměrně kritičtí. Poukazují na to, že sportovec mohl místo toho udělat něco užitečného. Například se připojit ke skupině Sherpas of Hope a vynést na horu postižené dítě.

Reklama

Související témata:

Doporučované