Hlavní obsah

Řidič v Texasu najel do zastávky plné lidí: Sedm mrtvých

Foto: ALDECA studio, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Řidič je v nemocnici pod nepřetržitou ostrahou. Jaký mohl mít motiv, vyšetřovatelé zatím nekomentovali.

Článek

Do lidí na zastávce autobusu ve městě Brownsville v americkém státě Texas v neděli najelo auto. Na místě zůstalo sedm mrtvých a zřejmě šest zraněných, informovala s odvoláním na místní policii agentura AP. Zranění byli převezeni do nemocnice. Brownsville je pohraniční město a zastávka se nachází poblíž útulku pro migranty a bezdomovce.

Neštěstí se stalo ráno kolem 08:30 místního času (15:30 SELČ). Řidič je podle serveru ABC v nemocnici na ošetření a pod nepřetržitou ostrahou, prováděly se u něj testy na alkohol a drogy, uvedla policie. Motiv ani to, zda řidič jednal úmyslně, vyšetřovatelé nekomentovali.

Zastávka městského autobusu je přes ulici od útulku a není označena. Nebyla tam žádná lavička a lidé, kteří čekali, seděli podél obrubníku, řekl ředitel útulku Victor Maldonado. Většinu obětí tvoří podle něj muži z Venezuely.

Útulek Ozanam je ve městě Brownsville jediný, kde se dá přenocovat. Stará se o tisíce migrantů propuštěných z federální vazby. „V posledních dvou měsících jich k nám přicházelo 250 až 380 denně,“ řekl Maldonado.

Útulek pojme 250 lidí, ale mnozí, kteří přijedou, odcházejí ještě tentýž den. Nárůst počtu případů dostat se přes hranici město v posledních týdnech přiměl k vyhlášení nouzového stavu.

Brownsville je jedním z míst, kde se očekává příliv migrantů, až ve čtvrtek skončí omezení zavedená kvůli pandemii covidu-19. Ta umožňovala americkým úřadům rychle vracet do Mexika migranty z třetích zemí, aniž by tito lidé měli možnost v USA požádat o azyl.

V sobotu se v Texasu odehrálo ještě další neštěstí. Při střelbě v nákupním centru poblíž Dallasu tam zemřelo devět lidí. Nejméně sedm dalších jich utrpělo zranění. Podrobněji zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované