Hlavní obsah

Rozbombardujme Rusko stíhačkami s čínskou vlajkou, zasnil se Trump

Foto: Profimedia.cz

Fotografie ze setkání prezidentů USA a Ruska v Helsinkách z roku 2018.

Reklama

Americký exprezident Donald Trump rozesmál sponzory, když jim na setkání v New Orleansu řekl, že by USA mohly napadnout Rusko stíhačkami s čínskými vlajkami. Kromě toho podle The Washington Post obdivoval vůdce KLDR Kim Čong-una.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Jakou pozici k ruské invazi na Ukrajině by zaujaly USA, kdyby v jejich čele stál bývalý prezident Donald Trump?

Podle průzkumu veřejného mínění Centra amerických politických studií si v prvních hodinách po zahájení ruského útoku většina Američanů myslela, že kdyby byl Trump v Bílém domě, ruský prezident Vladimir Putin by invazi ani nezahájil.

Průzkum: Co by se teď dělo, kdyby vyhrál volby Trump?

  • Že by v případě Trumpova znovuzvolení Putin neposlal ruské vojáky na Ukrajinu, si podle průzkumu krátce po začátku invaze myslelo 62 % dotázaných Američanů. Tento postoj zastávalo 85 % voličů republikánů a 38 % podporovatelů demokratů.
  • Celkem 59 % dotázaných souhlasilo s tím, že Putin k invazi zavelel jen proto, že viděl slabost současného prezidenta USA Joea Bidena.
  • Osoba prezidenta USA nehrála žádnou roli podle 41 % účastníků průzkumu.
  • Průzkum vycházel ze vzorku 2 026 registrovaných voličů.

Komentáře samotného Trumpa ale poskytují chaotický obrázek. Putina krátce před zahájením invaze stihl označit za génia, pak Rusko odsoudit a nakonec tento víkend navrhl (možná jen jako vtip) poslat proti Rusům americké stíhačky F-22 maskované čínskými vlajkami, a vyvolat tak čínsko-ruský konflikt.

„Génius Putin“

Inteligenci ruského prezidenta Trump ocenil krátce před zahájením ruské invaze, když označil Putinovo rozhodnutí uznat nezávislost separatistických republik na východě Ukrajiny za „velmi důvtipné“ a „geniální“.

V následujících dnech, kdy Trump za svůj výrok o genialitě ruského prezidenta Putina čelil kritice mimo jiné i z řad Republikánské strany, se exprezident vůči ruskému útoku vymezil.

„Ruský útok na Ukrajinu je otřesný. Je to nehoráznost a zvěrstvo, ke kterému nikdy nemělo dojít,“ sdělil bývalý šéf Bílého domu. „Modlíme se za hrdý lid Ukrajiny. Bůh jim všem žehnej. Jak každý chápe, k této strašlivé katastrofě by nikdy nedošlo, kdyby naše volby nebyly zmanipulované a kdybych byl prezidentem já,“ řekl Trump na konzervativní konferenci CPAC.

Kromě toho například pochválil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského za jeho odvahu, vlastní slova o genialitě Putina ale přímo zpět nevzal. „Problém není v tom, že Putin je chytrý – což samozřejmě je –, ale ten skutečný problém je, že naši vůdci jsou hloupí. Dovolují mu, aby mu tenhle výsměch a útok na lidstvo procházel,“ přiblížil své smýšlení bývalý prezident.

Čínské vlajky na amerických stíhačkách?

V tvrdším narativu proti Moskvě Trump podle audionahrávky reportéra deníku The Washington Post pokračoval i na sobotním setkání s dárci Republikánské strany. Podstatně víc než kritice Putina se ale věnoval odsuzování současného prezidenta USA Joea Bidena. „Často také mluvil v nejasných frázích, aniž by uvedl, co by on sám udělal jinak,“ napsal deník.

Spojené státy by podle Trumpa mohly jednoduše dát na své stíhací letouny F-22 čínské vlajky a „rozbombardovat Rusko na s***ky“ („and bomb the sh*t out of Russia“). „A pak bychom řekli, to byla Čína, ne my, Čína to udělala, a oni pak začnou bojovat mezi sebou, zatímco my to budeme sledovat zpovzdálí,“ řekl Trump, načež se sponzoři začali smát.

Těžko říct, jestli to Trump jako vtip i mínil. Jisté nicméně je, že to nedává smysl už jen kvůli tomu, že Čína pochopitelně ve svém arzenálu nemá americké stíhačky a vlajky na letounech F-22 by jako maskovaní rozhodně nepomohly.

Kromě toho nahrávka zachytila i Trumpovu pochvalnou zmínku o severokorejském diktátorovi Kim Čong-unovi. Exprezident USA podle deníku ocenil Kimovu „totální kontrolu“ nad severokorejskými generály a poradci, kteří mu projevují úctu řečí těla, když Kim promluví. „Podíval jsem se na mé lidi a řekl jim, že chci, aby se tak chovali také,“ řekl Trump a začal se smát.

Trump chtěl odejít z NATO, řekl bývalý poradce

Na konci minulého týdne se do debaty o potenciálním počínání Trumpa s válkou na Ukrajině přidal i jeho bývalý poradce a šéf pro národní bezpečnost John Bolton. V rozhovoru pro The Washington Post řekl, že by v případě vítězství Trumpa ve volbách 2020 Spojené státy už nemusely ani být v Severoatlantické alianci.

„Myslím, že by (Trump, pozn. red.) s USA vystoupil z NATO,“ řekl Bolton a dodal, že Putin na odchod nejsilnějšího člena Aliance čekal. Kromě toho už dříve Bolton řekl, že Trump k ruské invazi ve skutečnosti svými kroky spíš přispěl, „protože Putin viděl“, že exprezident USA „opovrhoval Ukrajinci“.

Bolton z funkce Trumpova poradce odešel v roce 2019 a od té doby proti němu otevřeně vystoupil už mnohokrát.

Reklama

Doporučované