Hlavní obsah

Rozhovory o příměří v Gaze budou v neděli obnoveny, píše Reuters

Foto: twitter//idfonline

Pokud Izrael neobdrží úplný seznam živých rukojmí zadržovaných v Gaze, údajně nehodlá do Káhiry vyslat svou delegaci. Ilustrační fotografie.

Reklama

Izrael a hnutí Hamás by podle egyptských zdrojů mohly dál jednat o příměří. Strany už se údajně dohodly na délce trvání příměří a na propuštění rukojmí a vězňů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Káhiře se v neděli obnoví jednání o příměří v Pásmu Gazy. S odvoláním na dva bezpečnostní zdroje o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Izrael a palestinské hnutí Hamás jednají o možném příměří s pomocí prostředníků, včetně Egypta či Kataru. Americký prezident Joe Biden v pátek řekl, že doufá v uzavření příměří do začátku muslimského postního měsíce ramadánu, tedy do 10. března.

Izrael ani hnutí Hamás, které konflikt říjnovým útokem na jihu Izraele vyvolalo, se k věci zatím oficiálně nevyjádřily. Izraelský zpravodajský server Ynet nicméně s odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele uvedl, že Izrael na jednání do Káhiry delegaci nevyšle, dokud neobdrží úplný seznam rukojmích zadržovaných v Gaze, kteří jsou naživu.

Strany se podle egyptských zdrojů zatím dohodly na délce trvání příměří v Gaze i na propuštění rukojmích a vězňů. Dokončení jednání ještě vyžaduje dohodu o stažení izraelských sil ze severní části Pásma Gazy a o návratu obyvatel. Podle serveru Ynet je ústřední otázkou, na níž se pracuje, kolik rukojmích bude z Gazy propuštěno a kolik Palestinců naopak Izrael za každého z nich osvobodí.

Čtvrteční incident, při kterém v Gaze zahynulo několik desítek civilistů, když čekali na humanitární pomoc, jednání podle zdrojů nezpomalil. Palestinské úřady tvrdí, že mrtvých při incidentu je více než sto. Izrael mrtvé přičítá davu, který se nahrnul kolem nákladních aut s humanitární pomocí. Většina obětí byla podle izraelské strany ušlapána, nebo je přejela auta.

Mezinárodní tlak na dosažení příměří zesiluje, protože podle zdravotnických úřadů v Gaze zahynulo při izraelské ofenzivě přes 30 tisíc Palestinců. OSN varuje, že čtvrtinu obyvatel Pásma Gazy dělí jen krůček od hladomoru. Izrael ofenzivu spustil v reakci na teroristický útok Hamásu, při němž bylo 7. října loňského roku podle izraelských úřadů zabito na jihu Izraele na 1200 lidí a dalších zhruba 250 uneseno na palestinské území.

5:59 o situaci v Gaze a Izraeli

  • Jaký spor se vede v Izraeli o dalším směru války v Pásmu Gazy, zahájené po říjnových útocích Hamásu.
  • Že izraelská ofenziva na Rafáh nemusí být tak blízko, jak se všeobecně zdálo.
  • Proč izraelskou veřejnost často příliš nezajímá humanitární situace Palestinců.

Reklama

Doporučované