Hlavní obsah

Rozruch v Moskvě. Policisté číhali s předvoláním do armády u metra

Jeden ze snímků policejní akce, které se objevily na sociálních sítích.Video: telegram/ostorozhno_novosti

 

Reklama

aktualizováno •

Policejní hlídky číhají na mladé muže nejen u metra, ale třeba i ve vchodových halách domů.

Článek

Na mnohé mladíky v Moskvě čekalo v pátek dopoledne nepříjemné překvapení. U vchodů do podzemní dráhy je zastavila policejní hlídka a předala jim předvolání k odvodu do armády.

Stejné zprávy o hromadné policejní akci na odvod do války s Ukrajinou přicházejí také z druhého největšího ruského města Petrohradu. Strážníci nečekají na brance jenom na ulici, ale třeba i ve vstupních halách bytových domů.

Zprávy očitých svědků o přitvrzení v mobilizaci se objevily na sociálních sítích, zejména na platformě Telegram. Postup policejních hlídek, které vytipované mladé muže někdy odvádějí do služebních aut, dosvědčuje množství zveřejněných fotografií a videí.

K tématu

Úřady v ruské Čeljabinské oblasti ve čtvrtek potvrdily smrt pěti lidí, kteří byli po mobilizaci vysláni do války na Ukrajině. První oficiální potvrzení, že zmobilizovaní vojáci byli zabiti na frontě, zaznělo tři týdny po vyhlášení „částečné“ mobilizace, upozornila ruská redakce BBC.

O nasazení police u stanic metra neinformovala jen opoziční ruskojazyčná média, jako například server Meduza, ale i některé prokremelské tituly jako například list Moskovskij komsomolec. K akci se také kriticky vyjádřili ruští politici.

„Nemůžete na ulici popadnout každého bez rozdílu, a až potom na vojenském registračním a náborovém úřadě řešit, zda občan splňuje kritéria pro mobilizaci,“ citovala média senátora Andreje Klišase, který je profesorem práva a v horní komoře ruského parlamentu zastupuje proputinovskou stranu Jednotné Rusko.

Zastupitel moskevské dumy z téže strany Kirill Ščitov oznámil, že informace o náborech v ulicích předal vojenské prokuratuře. Reagoval tak prý na podnět otce jednoho z mladíků, který dostal od policistů předvolání do odvodové kanceláře v Moskvě.

Moskevský vojenský komisariát přitom v oficiální reakci uvedl, že odvodové kanceláře ani policisté „nedoručují žádné obsílky“. Podle úřadu probíhá pouze operativní pátrání po těch, kteří se odvodu vyhýbají. Komisariát také připomněl, že předvolání musí obsahovat osobní údaje občana a podpis příslušného obvodního vojenského komisaře.

Reklama

Doporučované