Hlavní obsah

Ruské útoky sílí. Ukrajina nařídila evakuaci části severovýchodu země

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Dvě města a 35 ukrajinských vesnic bylo evakuováno, jelikož ruské ostřelování zesílilo. Nicméně Ukrajina tvrdí, že ruské útoky odráží. Rusko ale uvádí, že si zlepšilo svoji pozici na frontě.

Článek

Ukrajina nařídila povinnou evakuaci všech civilistů z 37 obcí na severovýchodě země, protože Rusko zesílilo své útoky. Úřady v Kupjanské oblasti a v Charkovské oblasti uvedly, že musely jednat kvůli „neustálému ruskému ostřelování“ jejich území.

Ve čtvrtek byla v této oblasti při ostřelování zabita jedna žena, tvrdí Ukrajina. Rusko říká, že jeho vojáci získali v oblasti určitý prostor. Další ruské útoky byly prý ale odraženy. Komentáře obou válčících stran nebyly nezávisle ověřeny, píše BBC.

„Nezanedbávejte svou bezpečnost i svých blízkých!“ vyzvaly úřady v Kupjanské oblasti. Dodaly, že civilisté jsou evakuováni do bezpečných oblastí Ukrajiny.

Obyvatelka Kivšarivky, jedné z evakuovaných vesnic, uvedla, že se chystá odejít se svými dětmi. Nicméně její manžel chce zůstat, aby se postaral o starou matku. „Je těžké ho tu nechat,“ svěřuje se šestatřicetiletá Anna Koreshová agentuře AFP. „Ale jelikož to začíná být nebezpečné, je důležité vzít děti na lepší místo,“ dodala.

Ruské ministerstvo obrany ve svém posledním hlášení uvedlo, že jeho útočné jednotky v kupjanském směru „během operací zlepšily své pozice podél frontové linie“. Ukrajinská armáda ale naopak tvrdí, že její síly úspěšně odrazily ruské útoky.

Příkaz k evakuaci není pro obyvatele Kupjanska první. V březnu byla nařízena evakuace dětí a osob s omezenou pohyblivostí z města kvůli zesílení ruského ostřelování. Město je důležitým dopravním a logistickým regionálním uzlem.

Ruské jednotky se Kupjansku zmocnily během několika dní. Ukrajinské síly však loni v září během rychlého protiútoku převzaly kontrolu zpět. Tento postup spolu s osvobozením Chersonu patří k nejvýznamnějším změnám na frontě od dubna. Tehdy se Rusko stáhlo z oblastí kolem hlavního města Kyjeva.

Ve čtvrtek byl další člověk zabit při ruském útoku na „civilní infrastrukturu“ ve městě Záporoží na jihu Ukrajiny, uvedli místní představitelé. Dalších devět lidí bylo podle nich zraněno.

Reklama

Doporučované