Hlavní obsah

Ruské volby se konaly i v Podněstří. Moldavsko reagovalo vyhoštěním diplomata

Foto: Matyáš Fritscher

Podněstří, ilustrační obrázek.

Reklama

Vztahy mezi Ruskem a Moldavskem jsou stále napjatější. Moskva nechala v regionu Podněstří otevřít více volebních místností, než jí Moldavsko umožnilo. Země v reakci na to vyhostila diplomata.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Moldavsko vyhostilo ruského diplomata kvůli otevření volebních místností pro prezidentské volby v ruském separatistickém regionu Podněstří. Země totiž dovolila Moskvě otevřít jedinou volební místnost, a to na ruském velvyslanectví v moldavském hlavním městě Kišiněvě.

Vztahy mezi Ruskem a Moldavskem, jehož prozápadní vláda se rázně postavila proti invazi Kremlu na Ukrajinu, jsou tak stále napjatější. Moldavsko si také předvolalo ruského velvyslance Olega Vasněcova, aby protestovalo právě proti rozhodnutí Kremlu otevřít v Podněstří šest volebních místností „v rozporu s postojem moldavských úřadů“, uvedlo v úterý tamní ministerstvo zahraničí.

Resort podle webu Al-Džazíra uvedl, že informoval Vasněcova, že nejmenovaný pracovník velvyslanectví je kolaborant, který byl prohlášen za personu non grata a musí opustit zemi.

Vasněcov uvedl, že Moskva na kroky Moldavska odpoví a vyhoštění pracovníka velvyslanectví označila za nepřátelský akt, informovala ruská státní tisková agentura TASS.

Reklama

Doporučované