Hlavní obsah

Rusko bude stavět jadernou elektrárnu v EU

Foto: Profimedia.cz

Maďarská jaderná elektrárna Paks se rozroste o dva ruské bloky, potvrdil to tamní ministr zahraničí.

Reklama

Ruská společnost Rosatom začne v blízké době stavět dva jaderné reaktory na území Evropské unie. Konkrétně v Maďarsku, jak potvrdil tamní ministr zahraničí Péter Szijjártó, podle kterého začne stavba v příštích týdnech.

Článek

V jaderné elektrárně Paks by se mělo co nevidět začít stavět. O zahájení prací, jež mají naplnit dohodu z roku 2014, informoval na svém facebookovém profilu maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

„Nechť práce začnou!“ řekl Szijjártó podle BBC. Zahájení stavby označil podle agentury AP za velký krok vpřed a důležitý milník pro energetickou bezpečnost. „Tímto způsobem zajistíme energetickou bezpečnost Maďarska v dlouhodobém horizontu a ochráníme Maďary před divokými výkyvy cen energie,“ řekl.

Hotovo by podle ministra mohlo být už v roce 2030.

Elektrárna Paks má momentálně čtyři reaktory sovětské produkce. Podle BBC tvoří asi 40 % maďarské energetické produkce. Dva nové velké ruské bloky by výrobní kapacitu elektrárny měly víc než zdvojnásobit.

Na bilaterální dohodu dosud navázal jen zdlouhavý schvalovací proces s nejasným výsledkem. Řadu let tak ve vzduchu visela otázka, zda se vůbec někdy v Paksi začne stavět.

Po ruské invazi na Ukrajinu se v Maďarsku spekulovalo, že z projektu sejde. Ne však proto, že by maďarská vláda chtěla snižovat svou energetickou závislost na Rusku, jako se o to snaží zbytek EU. Od dohody chtěl podle maďarských médií údajně odstoupit Rosatom s tím, že naplnění mu znemožňují západní sankce.

Ruská společnost to následně popřela a maďarský ministr nyní oznámil naopak průlom a zelenou ke stavbě. Už ve čtvrtek oznámil udělení licence ke stavbě i maďarský úřad pro jaderné záležitosti.

Projekt z většiny platí Rusko. Stojí 12,5 miliardy eur a Maďarsko si na něj od Moskvy půjčilo 10 miliard eur.

První blok měl být původně hotový už v roce 2025, už teď má ale projekt několik let zpoždění. Rusko se loni také dohodlo s Maďarskem, že Budapešť může začít splácet svůj dluh v roce 2031, tedy o pět let později, než mělo podle původní dohody.

Reklama

Související témata:

Doporučované