Hlavní obsah

„Sovětský skanzen“ v Moldavsku požádal Kreml o pomoc. Má se země bát?

Foto: Matyáš Fritscher

Tank u pravoslavné kaple u památníku obětí Černobylu v Podněstří, snímek z loňského října.

Reklama

Pozornost světa se v uplynulých dnech znovu zaostřila na Moldavsko a jeho možné ohrožení ruskou agresí. Separatisté z nikým neuznané republiky Podněstří požádali Kreml o pomoc. A Kišiněv jim údajně vyhlásil hospodářskou válku.

Článek

Článek si můžete také poslechnout v audioverzi.

Abychom se alespoň v rychlosti zorientovali na mapě, připomeňme základní fakta. Sovětský svaz se hroutil a Moldavsko – bývalá Moldavská sovětská socialistická republika – vyhlásilo nezávislost v srpnu 1991. Část obyvatel tehdy ovšem chtěla zůstat součástí svazu, respektive jeho nástupnického Ruska. Šlo především o ruskou menšinu, která nesouhlasila se sbližováním země s Rumunskem a nahrazováním ruštiny rumunštinou v roli úředního jazyka.

Po krátkém ozbrojeném konfliktu, kdy na straně separatistů stála ruská armáda, došlo v roce 1992 k faktickému odtržení Podněstří od Moldavska. Úzký pruh území na východním břehu řeky Dněstr má přibližně čtyři tisíce čtverečních kilometrů, což je asi 10 % rozlohy Moldavska.

Republiku Podněstří oficiálně neuznalo ani Rusko, přestože ji podporuje vojensky i ekonomicky a má zde stálou vojenskou posádku kolem dvou tisíc vojáků.

Desítky let napjatá situace se pochopitelně vyhrotila se začátkem ruského vpádu na Ukrajinu v únoru 2022. Bude Podněstří další na řadě? Bude ruský prezident Putin postupovat podle obdobného scénáře? Ten říká, že Rusko musí ochránit rusky mluvící menšinu před nacisty a fašisty - v tomto případě rumunskými.

Zatím se Rusko především kvůli počátečnímu fiasku v ukrajinské válce o nic nepokusilo. Ale obava, že tlak na Moldavsko bude stupňovat, je zcela realistická.

Zchudlí pašeráci

Podněstří vypadá jako obří bizarní sovětský skanzen. Všudypřítomné jsou sochy V. I. Lenina, rudé vlajky, znaky srpu a kladiva.

Z hlediska mezinárodního práva tahle země rozhodně vyšší status než zábavní park nemá. Oficiálně neexistuje. Fakticky ano. Má svoji hymnu, svůj parlament, svého prezidenta, dokonce i svoji měnu.

Reportáž z Podněstří

Skanzen komunismu, poslední země Sovětského svazu, region pomáhající Rusku vyvíjet nátlak. Ruských vojáků se tam nebojí, ale hrozba války je straší, zjistila v unikátní reportáži reportérka Seznam Zpráv v Podněstří.

A v určitém ohledu měla donedávna i fungující ekonomiku, respektive některá výnosná ekonomická odvětví. Především praní špinavých peněz a pašování. Divoké privatizace bývalých sovětských podniků se ujali bývalí policisté, kteří na začátku 90. let minulého století založili firmu Scheriff. Ta dnes v podstatně ovládá místní ekonomiku, provozuje čerpací stanice, restaurace, televizní stanici, nakladatelství, stavební firmu, vyrábí koňak nebo vyváží kaviár. A věnuje se – byť neexistuje žádné soudní rozhodnutí, či přímé důkazy, které by to potvrzovaly – také pašování a praní špinavých peněz.

Válka na Ukrajině tuto proruskou „firmu“ paradoxně těžce postihla. Ukrajina uzavřela s Moldavskem, tedy i s Podněstřím hranice a pro zavedený tok pašovaného zboží to byla velká rána.

Prozápadní prezidentka Maia Sandu, která je v úřadě od roku 2020, navíc stupňuje na Podněstří ekonomický tlak. Posledním opatřením v tomto duchu je zavedení celní povinnosti pro vývoz z Podněstří do Moldavska.

To bylo tou bezprostřední motivací pro volání o pomoc do Kremlu.

Foto: Dan Morar, Shutterstock.com

Moldavská prezidentka Maia Sandu na snímku z února 2023.

Než se budeme této výzvě věnovat podrobněji, ještě jedna poznámka k Podněstří. Nepochybně to vnímáte – zavedení cel na vývoz zboží z Podněstří do Moldavska. Neboli oficiálně z Moldavska do Moldavska. Je to doklad té absurdní situace.

Podněstří neexistuje, ale čile obchoduje se zemí, od níž se odtrhlo. V jeho hlavním městě funguje velmi úspěšný fotbalový klub FC Scheriff Tiraspol, který hraje moldavskou ligu. A vyhrává ji. A pak tedy také hraje v evropských pohárových soutěžích. S kluby, jejichž země existenci Podněstří neuznávají. Jeho fotbal má výjimku – ten existuje.

A když se hraje šlágr moldavské ligy Kišiněv vs. Tiraspol, proudí fanoušci přes most přes Dněstr do Kišiněva nebo Tiraspolu, jakoby tu nebyl žádný problém.

Má to mnoho zajímavých odstínů. Tak ještě jeden. Mnoho obyvatel Podněstří je rumunské národnosti. Vyřídili si rumunský pas. Neboli to jsou občany Evropské unie. A zároveň občany neexistujícího proruského separatistického státu, který by se ochotně stal východištěm pro další ruskou agresi.

Foto: Wikimedia Commons

Ruští vojáci střeží hranice Podněstří.

Prosba o pomoc

Na konci února se sešli poslanci podněsterského parlamentu a schválili rezoluci, v níž žádají Moskvu o pomoc v „ekonomické válce“, kterou proti Podněstří rozpoutalo Moldavsko.

„Prezident“ Podněstří a bývalý šéf bezpečáků v Scheriffu Vadim Krasnoselskij dokonce hovoří o „genocidě“ proti lidu Podněstří.

Podobných výzev poslali politici z Podněstří do Kremlu v minulosti už mnoho. Načasování této prosby má ale příchuť bezprostřední hrozby. Rusko začíná ve válce na Ukrajině získávat dílčí úspěchy. A konkrétněji – výzva do Moskvy dorazila jen několik dnů před tím, než prezident Putin přednesl svůj výroční „projev k národu“.

Spekulace politiků, odborníků a komentátorů se před projevem rozeběhly naplno: Zmíní Putin Podněstří ve svém projevu? Bude snad dokonce mluvit o nutnosti pomoci ruské menšině? Použije slova, která předcházela vpádu na Ukrajinu?

Ne, Putin se o Podněstří nezmínil ani slovem. Proč? To samozřejmě nikdo kromě úzkého kruhu zasvěcenců nemůže s jistotou říci. Ale pravděpodobný výklad se nabízí. Rusko si nemůže dovolit další vojenský konflikt, dokud trvá válka na Ukrajině. Moldavsko je sice malá špatně vyzbrojená země se zanedbatelnou armádou, Rusko by nicméně muselo řešit náročný logistický problém: Nemá do země přístup. Moldavsko sousedí s Rumunskem a Ukrajinou. A to nejsou země, které by chtěly umožnit volný průchod ruským vojákům.

Situace se ale může změnit.

Rozhovor

„Ihned po prohlášení z Tiraspolu začala Moskva vysílat signály, že se nechystá podniknout vojenské akce v Podněstří,“ komentuje pro Seznam Zprávy žádost separatistů o ruskou ochranu novinář Denis Dermenzhi z Rádia Svobodná Evropa.

Co bude dál?

Optimismus ohledně bezpečnosti Moldavska je předčasný. Na podzim se tu konají prezidentské volby a také referendum o tom, zda občané chtějí vstoupit do Evropské unie. V obou případech velká témata pro ruskou propagandu a hybridní válku. A v obou případech tu může fungovat model vyzkoušený na Ukrajině:

Prezidentka Maia Sandu jako nástroj „kolektivního Západu“, který chce obklíčit Rusko a terorizovat rusky mluvící menšiny na svém území. A Moldavsko jako pokračovatel rumunských nacistů, kteří území obsadili během druhé světové války.

Ještě hrozivější ale může být vývoj ve válce na Ukrajině. Jakýkoli ruský průlom v Oděské oblasti by byl přímou hrozbou pro Moldavsko. Z Oděsy jsou to do Tiraspolu necelé dvě hodiny autem. Zaváhá Putin, jakmile by na ukrajinském bojišti získal přímý přístup do Moldavska?

Moldavsko je malá země se zanedbatelnou armádou. Není členskou zemí EU ani NATO. Během příštích měsíců se ukáže, zda a jak snadno si ji může agresivní diktátor podmanit.

Lídři EU dnes říkají: „Rusko nesmí na Ukrajině vyhrát!“ Znamená to, že nesmí vyhrát ani jinde.

Ani v Moldavsku.

Dějiny Moldavska

Foto: dtopal, Shutterstock.com

Stará mapa Moldávie, cca 1700.

  • V polovině 13. století vzniklo Moldavské knížectví, první zárodek moderního Rumunska a Moldavska. Nejprve bylo knížectví závislé na Polsku, později se „Moldávie“ stala „nárazníkovým“ územím mezi osmanskou tureckou říší, Ruskem, Rakouskem a moderním Rumunskem. Historická „Moldávie“ byla územím na půdě velké části dnešních moderních států Rumunska, Moldavska a Ukrajiny.
  • Během rusko-tureckých válek v 18. století získalo rozhodující vliv Rusko. A v roce 1812 začlenilo Moldávii do své říše. Zpočátku jí udělilo značnou autonomii. Záhy se ale Moldávie stala pouze gubernií a ruské úřady přikročily k tvrdé rusifikaci a odstranily rumunštinu z veřejného života.
  • Po 1. světové válce se větší část Moldávie stala součástí Rumunského království.
  • Po dohodě mezi Stalinem a Hitlerem obsadil Sovětský svaz v roce 1940 celé území historické Moldávie. Nakrátko. V roce 1941 ovládlo Moldávii Rumunsko, které bojovalo po boku Německa.
  • Během 2. světové války se Podněstří stalo místem vyhlazování rumunských a ukrajinských Židů. Zahynulo jich tady až 250 tisíc.
  • Po válce se Stalin Moldavanům mstil jako „nacistickým kolaborantům“. Přišly masové deportace do Kazachstánu. Do Moldavska byli naopak přesídlováni Ukrajinci.
  • V roce 1991 vyhlásilo Moldavsko nezávislost. Byla to chudá země bez jasné identity a plná „nevyřízených účtů“. Je to samostatný národ Moldavanů, nebo jsou to Rumuni? Je úředním jazykem moldavština, nebo rumunština? A jak se tu bude žít ruské menšině? A ukrajinské menšině? Jak překonat ještě relativně čerstvou nenávist vůči nacistům a vůči komunistům?
  • Nevyjasněná identita se promítala i do politiky. Na východním břehu Dněstru se etabloval samostatný proruský mafiánský stát. A v letech 2001-9 vládli v Moldavsku komunisté. Ještě v roce 2016 vyhrál prezidentské volby prorusky orientovaný politik Igor Dodon.
  • O čtyři roky později se prezidentkou stala Maia Sandu. Letos bude mandát obhajovat. V podmínkách války na Ukrajině a sílícího tlaku separatistů a proruské opozice.

Reklama

Doporučované