Hlavní obsah

Rusko odsoudilo vojáka, který se přiznal k válečným zločinům na Ukrajině

Foto: Profimedia.cz

Ruský voják Daniil Frolkin, který se investigativním novinářům přiznal k válečným zločinům.

Reklama

Už když se Daniil Frolkin ruským nezávislým investigativním novinářům přiznával, tušil, že ho za to ve vlasti odsoudí. Ruský soud mu teď za odhalení pravdy o vraždění v Kyjevské oblasti udělil podmínečný trest.

Článek

Chabarovský vojenský soud ve čtvrtek potrestal pět a půl roku dlouhým podmíněným trestem ruského vojáka, který se přiznal ke spáchání válečných zločinů na Ukrajině. Důvodem udělení trestu ovšem není jeho chování v napadené zemi, ale šíření „lží“ o ruské „speciální vojenské operaci“.

Ruský nezávislý server Sibir.Realii, který patří pod Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, píše, že prokuratura pro vojáka jménem Daniil Frolkin žádala dokonce šestiletý nepodmíněný trest.

Frolkin je jedním ze čtyř ruských vojáků, který je podezřelý z krádeží, rabování a vraždění civilistů v ukrajinské vesnici Andrijivka v Kyjevské oblasti spáchaných loni v začátcích invaze.

Jeho identitu ověřil ruský nezávislý investigativní web iStories sídlící v Lotyšsku na základě fotografií, jež vojáci pořídili na telefon ukradený jednomu z Ukrajinců.

Když ho opoziční novináři kontaktovali, Frolkin se přiznal k vraždě sedmačtyřicetiletého Ukrajince. „Já, Frolkin Daniil Andrejevič, se přiznávám ke všem zločinům, které jsem spáchal v Andrijivce. Ke střílení civilistů, okrádání civilistů, zabavování jejich telefonů,“ pronesl loni v srpnu ve videohovoru s reportéry iStories.

Reportáž z Andrijivky

Reportéři Seznam Zpráv Filip Harzer a David Neff po osvobození Andrijivku navštívili. I jim místní popisovali, jak ruští vojáci vraždili jejich sousedy kvůli mobilním telefonům, okrádali je nebo je drželi ve sklepích.

Frolkin zároveň tvrdil, že sice jednoho člověka zabil, ale zároveň chtěl další zachránit. Přiznat se prý rozhodl, aby ochránil další ruské vojáky, které Moskva posílá na „jatka“ na Ukrajinu. Podle něj se ruské velení o bojovníky na frontě nestará.

Už v rozhovoru s investigativním webem Frolkin očekával, že ho v Rusku za jeho slova odsoudí. „Chci prostě vysvětlit, co se děje v naší zemi. Myslím, že by bylo lepší, kdyby válka vůbec nezačala,“ dodal.

Vojáka stíhají i na Ukrajině. Za porušení válečného práva mu tam hrozí až doživotní vězení.

Ze zhruba tisícovky původních obyvatel Andrijivky jich ruskou okupaci podle BBC nepřežilo asi 40. Válečné zločiny loni na jaře místní popisovali i reportérům Seznam Zpráv (reportáž zde) a například televizi CNN je potvrdil i další ruský voják, který v září zběhl (psali jsme zde).

Rusko navzdory četným důkazům dlouhodobě popírá, že by během války na Ukrajině vraždilo civilisty. Už krátce po začátku invaze ruský parlament přijal zákon, podle něhož hrozí za šíření údajných lží o „speciální vojenské operaci“ až 15 let ve vězení.

Reklama

Doporučované