Hlavní obsah

„Když měli mobil, směli jsme je zastřelit.“ Ruský dezertér o jednotce z Buči

Foto: Profimedia.cz

Když se ruská armáda stáhla z Buči, ukrajinské jednotky našly na ulicích ležet mrtvá těla civilistů.

Reklama

Znásilňovali ženy a brali si všechno, co jim přišlo pod ruce. Bývalý ruský voják líčí zvěrstva, která jeho spolubojovníci páchali v ukrajinské Buči nebo Boroďance, i to, jak nad tím jejich velitelé zavírali oči.

Článek

Bývalý voják Nikita Čibrin působil v ruské vojenské jednotce, která nechvalně proslula pácháním válečných zločinů v Buči nebo Boroďance. Z ruské armády v září zběhl a požádal o azyl v Evropě. Teď promluvil o tom, co na Ukrajině zažil a popsal, jak zabijácké jednotky fungují zevnitř.

„Jsou tam maniaci, kteří se vyžívají v zabíjení lidí. Takoví maniaci se tam objevili,“ líčí Čibrin, kterého prý do války zatáhli proti vlastní vůli, pro server CNN.

Podle bývalého vojáka se jeho ruští spolubojovníci nezdráhali na Ukrajině páchat všemožná zvěrstva. „Viděl jsem je utíkat, pak jsem se dozvěděl, že to byli násilníci. Znásilnili matku a dceru,“ popisuje Čibrin scénu, ke které mělo dojít v březnu, když s jednotkou sloužil severozápadně od Kyjeva.

Velitelé podle něj k případům znásilnění přistupovali velmi vlažně. Násilníky zbili a propustili, za jejich činy je nikdy plně nepotrestali. „Nikdy nebyli uvězněni. Jen propuštěni. Jen tak: Jděte! Prostě byli propuštěni z války. To je vše,“ vysvětluje Čibrin, který tvrdí, že on sám se žádných zločinů na Ukrajině nedopustil.

Vojáci z Čibrinovy jednotky si vysloužili nálepku válečných zločinců poté, co ukrajinské síly po stažení ruské armády v Kyjevské oblasti na ulicích našly těla mrtvých civilistů a objevily masové hroby.

Příběhy z ukrajinské fronty

Ruské síly nadále útočí na Bachmut. V tamní polní nemocnici ošetřují den co den vojáky i civilisty. Reportéři Rádia Svobodná Evropa v nemocnici strávili jeden den, během nějž zachytili každodenní tragickou bitvu lékařů se smrtí.

Kreml nařčení z masového zabíjení odmítá. Opakovaně tvrdí, že fotografie mrtvých civilistů z Buči jsou falešné.

Ruský prezident Vladimir Putin se dokonce rozhodl vojáky jednotky, kteří mají masakry v Buči a Boroďance na svědomí, vyznamenat čestným vojenským titulem. Chválil je přitom za „hrdinství“ a „odvážné činy“. Jeho krok ve světě vzbudil vlnu kritiky.

Čibrin tvrdí, že uvnitř své jednotky neviděl ani náznaky hrdinství, byl pouze svědkem mnoha zločinů. Řekl, že v budoucnu by rád proti svým spolubojovníkům svědčil u Mezinárodního soudního dvora.

„Neviděl jsem vraždy, ale viděl jsem násilníky, kteří utíkali a byli pronásledováni (výše postavenými členy jednotky), protože se dopustili znásilnění,“ uvedl Čibrin.

Čibrin také popisuje, že jeho spolubojovníci na Ukrajině ve velkém rabovali. Brali si všechno, co se jim zlíbilo: počítače, šperky a dokonce i auta.

„Vůbec to neskrývali. Lidé z mé jednotky, když jsme koncem března opouštěli Lipovku a Andrijivku, hodně brali auta, vozidla. Brali civilní auta a prodávali je v Bělorusku,“ popisuje. „Mentalita je taková, že když něco ukradneš, jsi dobrý. Když tě nikdo nechytí, tak dobře! Když vidíš něco, co je drahé, a ukradneš to a nechytí tě, jsi dobrý,“ dodal.

Rusko opět zaútočilo na Kyjev

Ukrajinským hlavním městem ve středu brzy ráno otřásly exploze. Prezident Volodymyr Zelenskyj později oznámil, že protivzdušná obrana zneškodnila všech 13 dronů, kterými Rusko na Kyjevskou oblast zaútočilo. Pod palbu se dopoledne dostal i Cherson.

Pod jakým vedením vojáci působili, Čibrin přibližuje, když mluví o „přímém rozkazu“ zabít kohokoliv, kdo sdílí informaci o poloze jednotek.

„Když měl někdo mobil – směli jsme ho zastřelit,“ tvrdí Čibrin, s tím, že roli nehrálo, jestli se jednalo o vojáka či civilistu. Dodal, že nemá pochyb o tom, že někteří muži z jeho jednotky byli ochotni zabíjet neozbrojené civilisty.

Velitelé podle něj o zločinech páchaných vojáky věděli, ale zavírali před nimi oči. Zda dojdou spravedlnosti, jim bylo jedno.

„Vojáci jsou pro ně potravou pro děla. Neváží si jich,“ shrnul Čibrin. Muži, kteří jsou posíláni do války, jsou podle něj na boje připraveni velmi chatrně a je jen otázkou času, kdy Rusko válku prohraje.

Reklama

Doporučované