Hlavní obsah

Rusko po teroristickém útoku utáhne šrouby, říká analytik

Foto: ČTK

Teroristický útok na koncertní sál Crocus na předměstí Moskvy stál život desítky lidí.

Reklama

V Rusku není nikdy důležité, co je pravda, ale jak teroristický útok „uchopí“ státní propaganda a jak jej prodá svému publiku, komentuje masakr v koncertní hale u Moskvy analytik Vladimír Votápek.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Páteční útok na předměstí Moskvy, při němž zemřelo mnoho desítek lidí, může ruský režim využít i k tomu, aby pozornost přesunul od „únavné“ války na Ukrajině k jiným bezpečnostním hrozbám.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy o tom hovoří Vladimír Votápek, analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat, který v minulosti působil jako generální konzul v Petrohradu.

Z dostupných informací vyplývá, že k teroristickému útoku se přihlásil Islámský stát. Můžeme si klást otázku, nakolik je vlastně důležité vědět, kdo se k útoku hlásí a kdo ho provedl, zda není důležitější, jak se k němu postaví Putinův režim?

Samozřejmě je důležité vědět, kdo to udělal, ale zároveň s vámi naprosto souhlasím, že reakce Putinova režimu bude signifikantní. V této souvislosti se objevují některé charakteristické věci, o kterých se můžeme bavit, například o tom, že v počátku se Rusové snažili věc hodnotit tak, aby to nebyl Islámský stát. Původně tuto variantu odmítali a snažili se pracovat s variantou Ukrajinců, ale pokud jsem to zachytil správně, tak už i ruská strana připouští, že to Ukrajinci nebyli. Ale uvidíme, na co tu událost ruská propaganda nakonec použije. (Aktuální zpráva ze sobotního dopoledne říká, že FSB začala spojovat teroristy s Ukrajinou - pozn. red.)

Teror na předměstí Moskvy

Několik ozbrojenců zahájilo palbu na rockovém koncertu v Crocus City Hall (fotky ZDE) na předměstí Moskvy. Útok si vyžádal desítky mrtvých a přes 100 zraněných.

Víme, že v Rusku není nikdy důležité, co je pravda, ale právě, jak to uchopí státní propaganda a jak to prodají svému publiku.

Myslíte tedy, že ona snaha „hodit to na Ukrajince“ nakonec tady nepřeváží?

Uvidíme, zatím to tomu úplně nenasvědčuje. Zatím to vypadá, že i ruská strana připouští, že je to Islámský stát nebo případně jiná islámská teroristická organizace.

Známe z minulosti případy terorismu, na kterých se podle mnohých indicií podílela ruská FSB. Dokážete si představit, že by tato tajná služba mohla být zapojena i do takto rozsáhlého a brutálního masakru, při němž zahynuly desítky lidí?

To si představit umím. Ať už tak, že by to byli přímo její lidé, nebo že to FSB iniciovala či motivovala nějakou skupinu k akci. My víme, že Kreml a jeho zvláštní služby se neštítí vůbec ničeho, žádných zločinů. Teď už je přijato za holý fakt, že se Putin před 25 lety dostal k moci na vlně teroristických útoků, kdy právě ruské zvláštní služby, nikoliv Čečenci, vyhazovaly do povětří obytné domy. A to byl útok ještě mnohem brutálnější, než co se teď stalo na okraji Moskvy. Že toho jsou ruské zvláštní služby schopny, je nepochybné, ale samozřejmě to neznamená, že zvláštní služby za tím skutečně stojí. Na to nemáme dostatek informací.

Zapadá vám to do nějakého scénáře?

V zásadě ano. Mohlo by to vypovídat o tom, že Putin a Kreml jsou už tak unavení ukrajinskou válkou, že chtějí přesunout pozornost veřejnosti na jiné nebezpečí. A využít to k tomu, aby dosáhli příměří, zastavení bojů nebo zmírnění intenzity války.

Jaké by k tomu měl Kreml důvody?

Ruský velvyslanec Vasilij Něbenzja, který zastupuje Rusko v Radě bezpečnosti OSN, nedávno prohlásil, že cílů „zvláštní vojenské operace“ bylo dosaženo a že Ukrajina je demilitarizovaná. Samozřejmě je to fakticky nesmysl, ukrajinská armáda je nepochybně v mnohem lepší kondici, než byla před zahájením války, ale to není vůbec důležité. Důležité je, že tento vysoký ruský představitel řekl, že cíle války byly naplněny. A teoreticky to může vést k tomu, že Kreml začne nějakým způsobem couvat. Ale jsou to samozřejmě opět jen dohady.

Kdo je Vladimír Votápek

Analytik Vladimír Votápek se zaměřuje na Rusko a bezpečnostní otázky. Před časem byl hostem videocastu Ptám se já, pusťte si ho:

Pachatelům masakru na předměstí Moskvy se podařilo z místa činu uprchnout (po několika hodinách ruské úřady uvedly, že je už dopadly - pozn. red.). Co to podle vás vypovídá o ruských bezpečnostních složkách, když je zřejmé, že ten útok netrval pár vteřin?

I to je jistá okolnost, která přiživuje všechny spekulace o tom, že to bylo v nějaké režii a nějak organizované ruskými zvláštními službami. Je to každopádně velmi zvláštní, toto se obvykle nestává. A víme, že když už se islámští teroristé uchýlí k nějakým takovým útokům, tak většinou se jedná o útoky sebevražedné, oni nehledají únik, oni hledají cestu do ráje. A tohle tomu neodpovídá.

Ať už to vyšetřování dopadne jakkoliv, myslíte, že se v Rusku po útoku budou dále „utahovat šrouby“?

Zcela nepochybně. Tenhle režim utahuje šrouby nejen v oblasti bezpečnosti, ale třeba už i v oblasti ekonomiky. Nedávno vyhlásil kampaň na přezkoumání výsledků privatizace z 90. let. A tím znejistil majetkové poměry obrovského množství ruských podnikatelů. V 90. letech v Rusku opravdu vládl divoký kapitalismus a privatizoval se i majetek, co se třeba privatizovat neměl nebo nesměl, ale nikdo se to nepokusil až doteď zpochybnit. Celá řada podnikatelů byla vyzvána, aby vrátila svá aktiva, nebo se přezkoumávají vlastnické poměry. Šrouby se opravdu dále utahují.

Reklama

Doporučované