Hlavní obsah

Rusko podniklo v noci na Ukrajině sérii vzdušných úderů

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka, ČTK

Záchranář uklízí trosky po středečním útoku ruské rakety v ukrajinském městě Pokrovsk.

Reklama

Zásahy hlásí několik oblastí, většinu střel a dronů ale sestřelila protiukrajinská obrana.

Článek

Rusko v noci na dnešek podniklo na Ukrajině sérii vzdušných úderů, uvedl na telegramu šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Zásahy podle něj hlásí několik oblastí, většinu střel a dronů ale sestřelila protiukrajinská obrana. V západoukrajinské Lvovské oblasti útok podle tamní místní správy poškodil zařízení kritické infrastruktury.

„Další ruský vzdušný útok. Drony a rakety vyslali v noci. Bohužel jsou zásahy na severu a západě Ukrajiny a také v Dněpropetrovské a Kirovohradské oblasti,“ napsal v příspěvku na telegramu Jermak. „Rusové poněkud změnili taktiku. Provádějí aktivní průzkum, používají falešné cíle. Protivzdušná obrana se ale vypořádala s většinou nepřátelských střel a dronů,“ dodal.

Z několika míst po celé Ukrajině se dnes ozvaly exploze, nebylo ale jasné, zda se jednalo o zásahy, nebo práci protivzdušné obrany. Bližší podrobnosti o útocích se podle agentury Unian očekávají dnes ráno.

Škody už dnes brzy ráno ohlásila Lvovská oblast, kde podle šéfa oblastní správy Maksyma Kozyckého Rusko zasáhlo blíže neurčené zařízení kritické infrastruktury. Na místě podle něj začalo hořet, požár se ale podařilo uhasit. „Nejsou žádní zranění nebo mrtví,“ napsal Kozyckyj na telegramu.

Ruská vojska téměř před rokem zahájila invazi na Ukrajinu. Po řadě neúspěchů na frontě v létě a na podzim spustila Moskva na začátku loňského října pravidelné vzdušné útoky na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu.

Reklama

Doporučované