Hlavní obsah

Video: Rusko poslalo na Ukrajinu desítky dronů. Kyjev ukázal, jak se brání

Bez komentáře: Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodňuje íránské bezpilotní drony.Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Moskva podle ukrajinských vzdušných sil použila k útokům asi 48 bezpilotních letounů Šáhid íránské výroby. Drtivou většinu se podle Ukrajinců podařilo zneškodnit.

Článek

Na celém území Ukrajiny byl ve středu dopoledne vyhlášen letecký poplach. Podle serveru Ukrajinska pravda vzlétlo z ruské letecké základny Savaslejka několik letounů MiG-31K.

Ukrajinská protivzdušná obrana ovšem byla v pohotovosti už v noci, a to poté, co Moskva za použití bezpilotních letounů zaútočila na jižní, centrální a východní oblasti země, informovala agentura Reuters s odvoláním na letectvo a úřady.

Drony íránské výroby, které ruská armáda používá, cílí na civilisty a páchají škody na kritické infrastruktuře. Zatím poslední útok poškodil kromě několika budov i plynovod v Charkovské oblasti na severovýchodě země, podle úřadů se ale obešel bez mrtvých či zraněných.

Ukrajinské letectvo v prohlášení uvedlo, že Moskva do akce vyslala celkem 48 bezpilotních letounů, přičemž protivzdušné obraně se podařilo sestřelit 41 z nich dříve, než dosáhly cíle.

„V noci na 6. prosince 2023 okupanti zaútočili na Ukrajinu drony typu Šáhid ze dvou směrů – mysu Čauda na Krymu a Kurské oblasti v Ruské federaci,“ uvedli Ukrajinci na facebooku.

„Ruský terorismus neprojde“

Ministerstvo obrany na svém účtu na sociální síti X zveřejnilo záběry, jak protivzdušná obrana likviduje nepřátelské bezpilotní stroje.

„Ruský terorismus neprojde. Přes noc sestřelilo ukrajinské letectvo 41 ze 48 bezpilotních letounů Šáhid. Včera vojáci leteckého velitelství Jih zničili ruský bombardér Su-24M poblíž Hadího ostrova,“ stojí v příspěvku.

Zmíněný bombardér se prý snažil zaútočit na okolí Oděsy, jak na sociální síti Telegram sdělil velitel letectva Mykola Oleščuk. Moskva se zatím ke zprávám o ztrátě letounu nevyjádřila.

Telegramový kanál FighterBomber, který se věnuje problematice vojenského letectví a mívá v tomto prostředí obvykle dobré zdroje, v úterý na telegramu zveřejnil černobílou fotku Su-24M, která má značit ztrátu taktického bombardéru.

Rusko od začátku své invaze na Ukrajinu loni v únoru pravidelně podniká vzdušné útoky na Kyjev a další ukrajinská města. Minulou zimu zanechávaly systematické údery na energetický systém pravidelně tisíce domácností bez proudu a vytápění.

Mohlo by vás zajímat

Rusko během jednoho květnového dne přišlo o letecké stroje za miliardy. Mluvčí ukrajinského letectva nyní zveřejnil, že je sestřelil americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Reklama

Doporučované