Hlavní obsah

Video: Úspěch Patriota. Sestřelil pět strojů, tvrdí ukrajinské letectvo

Bez komentáře: Záběry sestřeleného letounu Suchoj Su-34, který podle Ukrajinců zničil americký systém Patriot. Video: telegram/breakingmash, twitter/UAWeapons

 

Reklama

Rusko během jednoho květnového dne přišlo o letecké stroje za miliardy. Mluvčí ukrajinského letectva nyní zveřejnil, že je sestřelil americký systém protivzdušné obrany Patriot.

Článek

K události došlo 13. května, a to překvapivě nad územím Ruska, konkrétně Brjanskou oblastí, která na jihu sousedí s Ukrajinou. Ruské vojenské letectvo během několika minut přišlo nejméně o čtyři stroje. Šlo o stíhací bombardér Su-34, stíhač Su-35 a dva vrtulníky Mi-8.

Telegramový kanál FighterBomber, který se věnuje problematice vojenského letectví a mívá dobré zdroje v tomto prostředí, tehdy uvedl, že tyto čtyři sestřely se odehrály nejen v jedné oblasti, ale také prakticky najednou, během několika desítek sekund. Ruské letectvo tak přišlo o stroje v hodnotě miliard korun.

Ruské uskupení právě provádělo útok na Ukrajinu. Kromě Su-34 byl ve vzduchu ještě nejvyspělejší stíhací stroj ruského letectva Su-35. Ten byl nejspíše vybaven protivzdušnými střelami s dlouhým doletem. Jeho cílem bylo krýt bombardér a zahnat či zničit ukrajinské stíhače, kteří by se pokusili útok překazit.

Ani vrtulníky se nevyskytovaly v oblasti náhodou. V jednom případě šlo o speciální variantu běžného vrtulníku Mi-8 známou jako Mi-8MTPR-1. Helikoptéry na palubě nesou zařízení pro vedení elektronického boje „Páka“, což je rušička nepřátelských radarů. Celá skupina tak měla být v maximální možné míře chráněna proti případnému útoku ukrajinských letadel nebo protiletadlových střel.

Proč tomu tak nebylo, se neví. Podle některých zpráv – pochopitelně těžko ověřitelných – k útoku došlo ve chvíli, kdy už ruské stroje svůj úkol dokončily. Vrtulníky se údajně vracely na základnu a vypnuly rušičky.

Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat uvedl 27. listopadu v rozhovoru pro server Novynarnia, že stroje zničil americký systém protivzdušné obrany Patriot.

„Brilantní operace vedená velitelem letectva. Díky rozhodným akcím zničily jednotky Patriot čtyři stroje během pěti minut v Brjanském směru. Žertovně tomu říkám ‚Brjanský rozdíl‘,“ řekl Ihnat.

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Základní údaje o systému Patriot.

Ihnat v rozhovoru rovněž prohlásil, že americké systémy stojí i za dalším sestřelem ruského letadla během května.

„Další Su-35 byl sestřelen nad Černým mořem. Stalo se to nějaký čas po událostech v Brjanské oblasti. Potom tam ruské letouny přestaly na chvíli létat, protože si uvědomily, že je to tam nebezpečné, mohlo dojít k sestřelu.“

Proč mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat potvrdil použití Patriotu při sestřelení pěti ruských letadel v květnu až dnes, není zřejmé, kromě toho, že byl na událost přímo dotázán v rozhovoru, zamýšlí se odborný server The Warzone.

Během tiskové konference 3. července – ve stejný den, kdy ukrajinské letectvo zveřejnilo video o sestřelení, se mluvčí nijak nezmínil, že by za výše uvedenou operací stály Patrioty. Hlavním faktorem mohla být citlivost použití pokročilých zbraní darovaných Spojenými státy ke stíhání cílů na ruském území.

I když tvrzení mluvčího ukrajinského letectva nelze ověřit z dalších zdrojů, zdá se více než kdy jindy pravděpodobné, že systém Patriot skutečně byl zapojen do zmiňovaného sestřelu více strojů. Na Ukrajině vrcholí přípravy na očekávané ruské útoky na klíčovou infrastrukturu a energetiku a je zřejmé, že Patrioty v ní budu hrát důležitou roli.

Analýza

Ukrajina by na tom měla být v obraně své kritické infrastruktury před ruskými útoky lépe než loni. Experti ale upozorňují, že výhody v podobě zkušeností a nových zbraní může smazat jeden zcela neprůhledný faktor – munice.

Reklama

Doporučované