Hlavní obsah

Rusko přesunulo raketové systémy z ostrovů u Japonska

Foto: ID1974, Shutterstock.com

Systém protivzdušné obrany S-300. Ilustrační snímek.

Reklama

Rusko před třemi lety navzdory protestům Japonska přesunulo systémy S-300 na dva z Kurilských ostrovů. Teď je zase stáhlo. V Tokiu se domnívají, že je to kvůli konfliktu na Ukrajině.

Článek

Rusko možná přesunuje vojenskou techniku z Dálného východu k hranicím s Ukrajinou, spekuluje japonská agentura Kjódó. Odvolává se na analýzu satelitních snímků dvou ruských ostrovů nárokovaných Japonskem.

Bezpečnostní expert Ju Koizumi z Tokijské univerzity na základě snímků pořízených americkou společností Maxar Technologies zjistil, že z ostrovů Iturup (v japonštině Etorofu) a Kunašir, které jsou součástí souostroví Kurily, zmizelo několik systémů protivzdušné obrany.

Moskva je tam rozmístila před třemi lety, kdy proti tomu Tokio protestovalo. Tehdy se psalo konkrétně o systémech S-300.

Tyto mobilní systémy protivzdušné obrany vyvíjené od 70. let minulého století dokážou detekovat a zničit balistické střely i letadla. Rusko je ale na Ukrajině opakovaně používalo i k úderům vůči pozemním cílům, což si experti vykládali jako důkaz nedostatku munice.

K přesunům systémů protivzdušné obrany do evropské části Ruska může mít Moskva důvod i kvůli zvýšenému počtu ukrajinských dronových útoků na ruském území v poslední době.

Koizumi také zaznamenal přesun starých tanků a houfnic ze skladů na Sachalinu. „Ruská armáda rozmisťuje veškeré zbraně, které má k dispozici, což je důkaz toho, jak se zapojuje do konfliktu,“ řekl Koizumi v narážce na ruskou agresi na Ukrajině.

Jeho zjištění by tak podporovalo dřívější informace, že Rusko na Ukrajinu přesouvá i staré tanky, včetně modelů používaných už za druhé světové války (psali jsme zde).

Ostrovy Iturup a Kunašir jednostranně anektoval Sovětský svaz na konci druhé světové války. Jeho suverenitu nad nimi následně neuznala ani sanfranciská mírová smlouva z roku 1951 mezi západními spojenci a Japonskem.

Tokio si je spolu s dalšími dvěma ostrovy dodnes nárokuje. Situaci komplikuje fakt, že Japonsko nikdy nepodepsalo se Sovětským svazem ani s Ruskem mírovou smlouvu. Válku státy formálně ukončily pouze podepsáním společné deklarace v roce 1956, ve které se zavázaly o budoucí smlouvě jednat.

Reklama

Doporučované