Hlavní obsah

Rusko přiznalo, že se při mobilizaci dopustilo chyb. Napětí v zemi narůstá

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin 21. září vyhlásil částečnou mobilizace. Regionální úřady začaly ihned rozdávat povolávací rozkazy.

Reklama

Mluvčí Kremlu řekl, že ví o případech porušování dekretu o mobilizaci. Dodal ale, že některé zprávy jsou pouze podvrhy a na svědomí je mají „nepřátelé i domácí hysterici“. V zemi mezitím neutuchají protesty ani snahy opustit zemi.

Článek

Když ruský prezident Vladimir Putin minulou středu vyhlásil částečnou mobilizaci, tvrdil, že se týká pouze mužů s předchozí vojenskou zkušeností. Zprávy, které z Ruska denně přicházejí, ale svědčí o opaku. Ruské úřady podle nich muže verbují bez ohledu na jejich zkušenosti, věk nebo dokonce zdravotní stav.

Možná pochybení při mobilizaci teď přiznal dokonce jeden z nejvýše postavených mužů v Rusku, mluvčí ruského prezidenta Putina Dmitrij Peskov. Upozornila na to stanice BBC.

„Skutečně existují případy, kdy je dekret (o částečné mobilizaci, pozn. red.) porušován,“ řekl Peskov novinářům na tiskovém brífinku v Moskvě. „Tyto případy nedodržení nezbytných kritérií jsou eliminovány. Doufáme, že všechny chyby budou napraveny,“ dodal.

Peskov poděkoval novinářům a veřejným organizacím za to, že na porušení pravidel upozorňují a slíbil, že se jim bude věnovat ministerstvo obrany a vedení jednotlivých regionů, informovala agentura Anadolu.

Podle Peskova ovšem nejsou všechny informace, které se na internetu objevily, pravdivé a v některých případech se jedná o podvrhy, které mají na svědomí „nepřátelé i domácí hysterici“.

Prchající Rusové

Po oznámení částečné mobilizace v Rusku berou mnozí občané nohy na ramena a snaží se ze země zmizet dřív, než jim přijde povolávací rozkaz. Na to, zda by jim evropské země měly otevřít zavřené dveře, se však názory různí.

Protesty i útoky na odvodové kanceláře

„Neřízená“ mobilizace mezitím v zemi vyvolala chaos a rozsáhlé protesty. Od vyhlášení mobilizace ruská policie na demonstracích po celé zemi zatkla více než 2 000 lidí. Někteří z nich navíc následně „za trest“ dostali povolávací rozkaz.

Jedny z nejintenzivnějších protestů zažívá převážně muslimská republika Dagestán, kde si válka vyžádala více obětí než v kterékoli jiné provincii. Lidé se zde proti vyhlášení částečné mobilizace bouří a dostávají se do otevřených střetů s policií. Organizace OVD-Info, která monitoruje policejní zásahy, uvedla, že v hlavním městě republiky Machačkala bylo zatčeno více než sto lidí.

Množí se také zprávy o řadě žhářských útoků na náborová střediska a další administrativní budovy po celém Rusku. V odvodové kanceláři na východě Ruska jeden muž dokonce v pondělí postřelil vojenského komisaře se slovy „odmítám bojovat na Ukrajině“.

Statisíce mužů se navíc ze země snaží uprchnout a rostou obavy z toho, že Rusko se rozhodne uzavřít své hranice. Mluvčí Kremlu ovšem v pondělí uvedl, že „o ničem takovém v tuto chvíli ještě nebylo rozhodnuto“.

Ruská média, která sídlí v zahraničí, včetně zpravodajských serverů Meduza a Novaja Gazeta Europe, dříve upozornila, že Kreml plánuje zavřít hranice pro muže v odvodovém věku. K restriktivním krokům už se podle nich odhodlává teď.

Nezávislý ruský server The Bell s odvoláním na čtyři zdroje z leteckého průmyslu uvedl, že agenti ruské pohraniční služby FSB pracující na letištích, obdrželi seznamy lidí, kteří dostali povolávací rozkaz. Podle jednoho ze zdrojů bylo jen na jednom z moskevských letišť za posledních 24 hodin zakázáno vycestovat ze země celkem dvaceti mužům.

Reklama

Doporučované