Hlavní obsah

Rusko se potýkalo s rozsáhlým výpadkem internetu

Foto: guruXOX, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Stovky webových stránek na ruskojazyčném internetu byly v úterý večer nedostupné, DNSSEC server totiž vyřadil z provozu domény .ru a .рф, píše The Moscow Times.

Článek

Uživatelé v Rusku i v zahraničí si stěžovali na výpadky velkých webových platforem, jako je banka Tinkoff, online tržiště Avito a Wildberries, vyhledávač Yandex nebo poskytovatel telekomunikačních služeb MTS. Nedostupnost stránek způsobil server DNSSEC, který z provozu vyřadil domény .ru a .рф, uvádí The Moscow Times (TMT), které výpadek také zasáhl.

Správce domén národní úrovně .ru a .рф po osmé hodině místního času uvedl, že na vyřešení problému pracuje. „Vyskytl se technický problém, který ovlivnil zónu .ru spojenou s globální DNSSEC infrastrukturou,“ uvedlo Koordinační centrum domén .RU/.Рф v prohlášení pro petrohradský zpravodajský server Fontanka, píše TMT.

„Na jeho odstranění pracují specialisté z Internetového technického centra a MSK-IX. Problém byl nyní pro účastníky národního systému doménových jmen vyřešen. Práce na obnově probíhají.“

Ve 22:21 moskevského času národní správce domén .ru a .рф oznámil, že se mu podařilo poruchu DNSSEC serveru vyřešit. Stalo se tak asi dvě hodiny poté, co uvedl, že na odstranění problému pracuje.

„Technický problém spojený s globální infrastrukturou DNSSEC, který způsobil nedostupnost stránek s doménou .ru, byl vyřešen,“ uvedlo Koordinační centrum domén .RU/.Рф na svém kanálu Telegram. „Problémy s DNS mohou ještě přetrvávat do doby, než budou aktualizovaná data distribuována do celého systému doménových jmen“, píše TMT.

Reklama

Související témata:

Doporučované