Hlavní obsah

Rusko vyslalo do Běloruska až 9000 vojáků, tvrdí Minsk

Foto: DZMITRY SCHAKACHYKHIN, Shutterstock.com

Ruský voják (ilustrační foto).

Reklama

Do Běloruska ruská armáda přesunuje také přibližně 170 tanků, 200 bojových obrněných vozidel a dělostřelectvo.

Článek

Rusko vyslalo do Běloruska až 9000 vojáků a stovky kusů bojové techniky, oznámilo dnes běloruské ministerstvo obrany. Ruští vojáci zde mají působit v rámci nového rusko-běloruského vojenského uskupení.

Do Běloruska ruská armáda přesunuje mimo jiné přibližně 170 tanků, 200 bojových obrněných vozidel a dělostřelectvo, uvedl na twitteru vedoucí oddělení mezinárodní vojenské spolupráce na běloruském ministerstvu obrany Valeryj Rаvenkа.

Už v neděli obyvatelé Minsku zaznamenali přílet ruských přepadových stíhaček MiG-31, upozornil opoziční server Zerkalo, podle kterého není jasný účel nasazení těchto strojů, původně určených k ochraně dlouhé ruské hranice v polárních končinách před americkými bombardéry. Ze stíhaček ale byla vytvořena i verze MiG-31K, která namísto protileteckých zbraní nese hypersonickou střelu Kinžal a tu už Rusko nasadilo do války proti Ukrajině.

Verzi letounů, které přilétly do Běloruska, nelze rozpoznat. Je ale možné, že MiG-31 s Kinžaly mají být prvkem ruského nátlaku na Západ. Již dříve za tímto účelem trojice těchto strojů přelétla do Kaliningradské oblasti, nejzápadnější ruské výspy u Baltu, připomněl běloruský portál.

O vytvoření společného vojenského uskupení v Bělorusku informovali minulý týden ruský prezident Vladimir Putin a běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Představitelé běloruské armády tehdy uvedli, že cílem tohoto uskupení je především posílit ochranu a obranu běloruské hranice.

Bělorusko obvinilo Ukrajinu z přípravy útoku

Bělorusko a Rusko se dohodly na nasazení společné regionální skupiny vojenských sil. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko o tom informoval na pondělní schůzce o bezpečnostních otázkách v Minsku.

Z běloruského území vstoupili ruští vojáci na začátku invaze na Ukrajinu při ofenzivě směrem na Kyjev. Ruská armáda nadále z běloruského území podniká vzdušné údery na Ukrajinu, tvrdí Kyjev i běloruská nezávislá opozice.

Americký Institut pro studium války (ISW) minulý týden napsal, že nový útok z Běloruska na sever Ukrajiny je nepravděpodobný. Posilování ruských vojenských kapacit tu má podle něj za cíl spíše vázat v prostoru Kyjeva co největší počet ukrajinských jednotek, aby se nemohly účastnit protiofenzivy na jiných částech fronty.

Reklama

Doporučované