Hlavní obsah

Rusko využívá íránské drony. Mohly by představovat hrozbu pro ukrajinské síly

Foto: Profimedia.cz

Íránská armáda zahájila v celé zemi na konci srpna sérii cvičení s bezpilotními letouny. Existují obavy, že je pak bude chtít vyvážet do zemí, jako je Rusko.

Reklama

Ruská armáda začala na frontě používat íránské drony „kamikaze“. V tomto týdnu provedla pomocí nich několik ničivých úderů v ukrajinské Charkovské oblasti, píše deník Wall Street Journal.

Článek

Rusko způsobilo ukrajinským silám vážné škody, když nedávno při útocích použilo íránské drony. Podle ukrajinských velitelů jde o první rozsáhlé nasazení zahraničního zbraňového systému od začátku války, popisuje zpráva WSJ.

Minulý týden ukrajinské síly ukázaly fotografie sestřelené zbraně, která vypadala jako íránský dron Šáhid-136. Letoun měl na sobě ovšem nápis v azbuce, což dokládá, že byl používán a možná i vyráběn v Rusku, upozorňuje deník The Jerusalem Post.

WSJ uvádí, že podle plukovníka Radiona Kulagina se „v průběhu minulého týdne nad ukrajinskými obrněnými a dělostřeleckými pozicemi v severovýchodní Charkovské oblasti začaly objevovat bezpilotní letouny Šáhid-136, přebarvené do ruských barev“.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč řekl, že ukrajinské jednotky již zaznamenaly několik útoků íránskými drony. „Objevily se íránské drony. Aktivně se zaměřují především na Záporoží. Je jich mnoho, je jich opravdu hodně, desítky,“ uvedl Arestovyč pro server Odessa Journal.

Současná situace na frontě

Na severu Ukrajiny vzniklo „území nikoho“. Na jihu zřejmě zdárně pokračuje pomalá, ale celkově zatím úspěšná ukrajinská ofenziva u Chersonu.

Zprávy ukrajinské armády potvrdilo i britské ministerstvo obrany, které uvedlo, že Rusko pravděpodobně nasazuje na Ukrajině íránské bezpilotní letouny. „Rusko téměř jistě stále více získává zbraně od jiných přísně sankcionovaných států, jako je Írán a Severní Korea, protože jeho vlastní zásoby se snižují,“ napsalo ministerstvo.

Íránská vláda obvinění nekomentovala, ovšem již dříve uvedla, že v konfliktu na Ukrajině nepomůže ani jedné ze stran.

Íránské používání bezpilotních letounů typu kamikaze je důležité, protože tento druh „létající munice“ je navržen tak, aby byl levný a jednoduchý pro masovou výrobu. Nevadí pak, pokud se při útoku zničí a země díky němu nemusí posílat piloty na nebezpečné mise, popisuje výhody zbraně deník The Jerusalem Post.

Rusko v Charkovské oblasti kvůli úspěšné ukrajinské protiofenzivě ztrácí pozice a zdá se, že zde byly nasazeny bezpilotní letouny, možná proto, aby Moskva nemusela nasazovat další vojáky, píše deník.

Spojenectví Moskvy a Teheránu

Spojené státy již několik měsíců tvrdí, že se Rusko snaží o využití íránských dronů v bojích. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan v červenci uvedl, že se USA domnívají, že se Írán chystá Rusku dodat několik stovek bezpilotních letounů, z nichž některé budou schopny nést zbraně, napsala agentura AP.

Na začátku roku vyslalo do Íránu delegaci, která zde měla o bezpilotních letounech jednat a získávat o nich informace.

Americká média koncem srpna informovala, že do Ruska dorazila první várka dvou typů vojenských dronů, včetně řady Šáhid. Drony ovšem čelily podle médií technickým problémům. Začátkem září USA také uvalily sankce na íránskou společnost obviněnou z koordinace vojenských letů pro přepravu íránských dronů do Ruska, stejně jako na tři společnosti, které se podle nich podílely na výrobě bezpilotních letounů.

O vztazích Ruska a Íránu

Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé od začátku invaze na Ukrajině vydal mimo postsovětský prostor. S íránským nejvyšším vůdcem ajatolláhem Chámeneím ho pojí odpor k Západu i sankce, kterým obě země čelí.

Íránský program vývoje bezpilotních letounů se v posledních letech rozrůstal a Írán zdokonalil typy dronů kamikaze.

Írán také vyváží bezpilotní letouny a rady pro jejich použití do Jemenu, Iráku, Sýrie a Libanonu; prodává je i Venezuele a Etiopii. Vyrábí je v Tádžikistánu. Spojené státy uvalily sankce na íránské společnosti, které se podílejí na výrobě a převodu dronů do Ruska.

Reklama

Doporučované