Hlavní obsah

Rusko zařadilo pozdrav Sláva Ukrajině na seznam nacistických organizací a symbolů

Foto: Kremlin.ru

Ruský prezident Vladimir Putin zdůvodňoval agresi proti Ukrajině mimo jiné její denacifikací.

Reklama

Na seznam organizací a symbolů spojených s nacismem zařadilo Rusko nově čtyři ukrajinské organizace a symboly s nimi spojené. Týká se to i pozdravu „Sláva Ukrajině“.

Článek

Ruské ministerstvo spravedlnosti zveřejnilo ve čtvrtek registr ukrajinských organizací a symbolů, které propojuje s nacismem, informuje ruská zpravodajská agentura TASS. Nově do něj zařadilo čtyři ukrajinské organizace, známý pozdrav „Sláva Ukrajině“ či znak v podobě stylizovaného zlatého trojzubce.

Podle ruských úřadů organizace a symboly na seznamu popírají výsledky norimberského procesu (poválečný proces s nacistickými zločinci, pozn. red.) a vykazují nacistické tendence. Jedná se o další pokus Kremlu o upevnění narativu o nacistické povaze Ukrajiny, který ruský prezident Vladimir Putin razí od začátku invaze a používá jej jako ospravedlnění vpádu do země.

Mezi organizace, které ministerstvo na seznam zařadilo, patří Ukrajinská lidová revoluční armáda (UNRA), Ukrajinská povstalecká armáda (UPA), Ukrajinská lidová sebeobrana (UNSO) a Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN).

Heslo „Sláva Ukrajině“ je odpovědí na „Sláva hrdinům“. Lze jej vystopovat až k veršům ukrajinského básníka Tarase Ševčenka, na známosti ale začalo nabývat zejména mezi lety 1917 až 1921, tedy v době ukrajinské války za nezávislost.

Od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 začali ukrajinští obránci pozdrav používat jako bojový pokřik. Postupně se stalo nejen symbolem ukrajinského odporu, ale i způsobem, kterým ostatní státy vyjadřují podporu Ukrajině a staví se tak jasně na její stranu.

Za použití tohoto hesla, vyjádření podpory organizacím na seznamu nebo zobrazení symbolů, jako je například zmíněný zlatý trojzubec – znak Ukrajiny –, mohou být nyní lidé penalizováni. Hrozí jim pokuta 1000 až 2000 rublů nebo mohou být zadrženi, a to až na dobu 15 dní. V případě úředníků může pokuta dosáhnout až 4000 rublů, u právnických osob se může vyšplhat až na 50 000 rublů.

Reklama

Doporučované