Hlavní obsah

Rusko zasáhlo proti tolerované síti. Zakáže bankám využívat Telegram

Foto: Profimedia.cz

Za Telegramem stojí původem ruský podnikatel Pavel Durov, který zdůrazňuje svoji nezávislost na Kremlu a trvale žije v zahraničí.

Reklama

Telegram se hojně používá v Rusku a na Ukrajině jako komunikační kanál i sociální síť. Moskva k němu byla zatím shovívavější než k Facebooku nebo Twitteru, které se snaží celkově blokovat.

Článek

Ruský cenzorský úřad Roskomnadzor v sobotu potvrdil, že zařadil společnost Telegram na seznam zahraničních komunikačních aplikací. Tím zasáhne ruské banky, které tuto populární síť začaly používat i pro přenos platebních informací a osobních údajů.

Informaci o zákroku proti Telegramu, který je velmi oblíbený i v jiných postsovětských státech včetně Ukrajiny, přinesl ruský deník Kommersant. Cenzorský úřad následně pro státní agenturu TASS potvrdil, že ruské banky a další instituce nebudou moci od začátku března tuto komunikační službu používat jako dosud.

Opatření vyplývá z novely zákona o informacích, která byla přijata v loňském roce. Aplikace zapsané na seznamu zahraničních „messengerů“ nebudou smět vykonávat služby spojené s převody peněz. Institucím, které vykonávají služby pro vládu, se zároveň zakazuje posílat přes tyto kanály osobní údaje, informace o platbách a bankovních účtech.

Právě v poslední době se přitom některé ruské banky rozhodly více propojit online bankovnictví s komunikačními službami, jako je Telegram. Je to pro ně alternativní způsob rozvoje poté, co kvůli protiruským sankcím přišly o možnost zveřejňovat své mobilní aplikace v nabídkách App Store a Google Pay.

Telegram a válka na Ukrajině

Komunikační platforma slouží v Rusku i na Ukrajině také jako všeobecně používaný kanál pro šíření zpráv, ale i dezinformací. Už krátce po vypuknutí války se Telegram dostal pod tlak:

Například velká ruská banka VTB oznámila v uplynulém týdnu spuštění mobilní banky na bázi Telegramu, který umožňuje kontrolovat zůstatek a odesílat peníze prostřednictvím rychlého platebního systému. V průběhu roku 2023 VTB plánovala přidat možnost převodu prostředků v rámci banky a mezi zákaznickými účty.

Autor zmíněné novely, poslanec Státní dumy Anton Gorelkin tento týden řekl deníku Kommersant, že pokud se Telegram dostane do registru zahraničních komunikační služeb, služba banky VTB „nebude moci legálně fungovat“.

Telegram vyvinul původem ruský podnikatel a programátor Pavel Durov, který předtím založil ruskou obdobu Facebooku, službu VKontakte. Poté, co za vlády prezidenta Vladimira Putina čelil rostoucímu tlaku bezpečnostních orgánů, se Durov přesunul do zahraničí. Telegram nyní sídlí v Dubaji.

Reklama

Doporučované